"Crna Gora je ponosna": Montenegro prajd sutra u Podgorici

Crnogorska policija pozvala je građane da se uzdrže od nasilja i najavila rigorozne mere bezbednosti uz učesće 2000 policajaca. Širi deo centra grada biće blokiran za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova. Uoči podgoričke povorke, na kojoj je učesće najavilo nekoliko stotina ljudi, LGBT zajednici je prećeno i smrću preko društvenih mreža, dok je policija poslednjih dana rasvetlila neke incidente iz ranijeg perioda, što je okarakterisano kao "prevencija nasilja".

Otvorenim pismom organizatorima prajda oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je povorku nazvao paradom "bestiđa i srama" i proglašavanje "grijeha za vrlinom", pozivajući organizatore da "paradama ne stvaraju nevolju sebi i drugima".

Organizator, Kvir Montenegro ( Queer Montenegro ), ocenio je da parada "otvara vrata slobode" i da u "nedelju Crna Gora razbija tabue". Organizator je tražio da na paradi učestvuje i učesnicima se obrati ministar ljudskih i manjinskih prava, ali još uvek nije poznato ko će na skupu predstavljati izvršnu vlast. Svoje predstavnike imaće predsednik skupštine,političke partije, a povorku ljudi drugačije seksualne orijentacije podržaće ambasadori, kao i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Dolazak na paradu najavile su organizacije sa prostora bivše Jugoslavije. Podgorička povorka je druga ikada održana u Crnoj Gori i druga u poslednja tri meseca. Prethodnu paradu u Budvi obeležili su sukobi policije i protivnika parade i tada su dve osobe lakše povređene, a protiv 32 osobe podnete su prekršajne prijave.

Istraživanja ukazuju da je crnogorsko društvo homofobično jer velika većina stanovnišva homoseksulanost dožljivljava kao bolest. Utisak je, međutim, da se o LGBT pravima nikada nije više javno govorilo, da je LGBT zajednica organizovanija, a pojavljuju se i prvi javno deklarisani homoseksualci.

"Ipak homoseksualci i dalje zive u strahu i skrivaju svoj seksualni identitet", ocena je pripadnika LGBT zajednice sa kojima je Beta razgovarala. On ukazuje da LGBT zajednica prepoznaje da je država, "nebitno iz kog razloga, spremna da pomogne". Država i institucionalno radi na LGBT pravima, pa je u maju vlada usvojila strategiju za unapređenje prava LGBT osoba sa akcionim planom.

Izvor: Blic

Pogledajte još