Rea zbog starateljstva mora u Hrvatsku

Devojčicu je majka Nataša Matijević, srpska državljanka, odvela iz Hrvatske u Ljig, gde je živela pre udaje za devojčicinog oca Roberta od koga se sada razvodi.

Njoj je sud u Zagrebu dodelio privremeno starateljstvo nad detetom, koje ne podrazumeva dozvolu da sa detetom napusti zemlju.

U saopštenju Saše Drajića, advokata oca Roberta Matijevića, navedeno je da odluka da dete bude vraćeno u Hrvatsku nije doneta samo u osnovnom sudu u Valjevu, kako su pojedini mediji u Srbiji preneli, već i u Višem sudu u Valjevu.

Takođe, Vrhovni kasacioni sud je odbacio zahtev majke za reviziju slučaja kao nedozvoljenu, a isti sud je kao neosnovan odbio i zahtev republičkog javnog tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju devojčice Ree Matijević, navodi se u saopštenju.

"Neprihvatljivi su i netačni navodi o navodnoj površnosti suda u odlučivanju i nedovoljnom poznavanju odredaba Konvencije o građansko-pravnim aspektima otmice deteta", ukazao je zastupnik Roberta Matijevića.

Matijevićev zastupnik je agenciji Beta rekao da je potrebno uneti više činjenica u slučaj spora oko povratka maloletne Ree u Hrvatsku.

Advokat hrvatskog državljanina je rekao i da navodi medija u Srbiji o njegovom branjeniku kao nasilniku nemaju uporište u činjenicama jer Robert Matijević nije nikada pravosnažno osuđivan za bilo koje krivično delo, pa ni za nasilje u porodici.

"Protiv njega (Roberta Matijevića) nije u toku bilo kakav krivični ili prekršajni postupak po tom osnovu", rekao je njegov zastupnik u Srbiji.

Povodom protesta građana u Ljigu koji su sprečavali radnike Centra za socijalni rad da sprovedu odluku suda i odvedu dete u Hrvatsku, zastupnik hrvatskog državljanina je rekao da je neprihvatljivo da se pitanje starateljstva nad devojčicom rešava na ulici i u medijima.

Matijević zastupnik je pozvao Advokatsku komoru Srbije i Visoki savet sudstva da stanu u odbranu pravosuđa bez obzira ko pokušava samovoljno utiče na odluke suda.

U saopštenju je navedeno i da odluka o povratku male Ree u Hrvatsku ne znači da bi automatski otac dobio starateljstvo već da to samo omogućuje nastavak postupak za utvrđivanje ko će od roditelja postati njen staratelj.

Navodi se i da je brak između Roberta Matijevića i Nataše Matijević zaključn u Hrvatskoj i da je devojčica rođena u toj zemlji čiji je državljanin.

Nataša Matijević je svoju ćerku Reu dovela u Ljig gde je rođena i ne želi da se dete vrati u Hrvatsku. Ona tvrdi da je otac deteta Robert Matijević nasilnik zbog čega se svojevremno sklonila u sigurnu kuću u Zagrebu. Odatle je posle došla u Srbiju.

Izvor: b92

Pogledajte još