Devet razloga koji nas sprečavaju da budemo srećni

Pogledajte koje greške najčešće pravite, a koje su štetne po vašu sreću.

Stavljate preveliki naglasak na ispunjenost

Prevelika fokusiranost na postizanje sreće može da vas zapravo učini nesrećnim. Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Denveru, težnja ka sreći može vas još više udaljiti od sreće. Studija je otkrila da se oni koji vrše veći pritisak na sebe da bi bili srećni osećaju usamljeniji na dnevnoj bazi od onih koji to ne čine. Lični pritisak, iz bilo kog razloga, dovoljan je da proizvede stres i utiče na našu celokupnu sreću i zdravlje.

Držite sve u sebi

Dok je pozitivno razmišljanje ključno za vaše blagostanje, neuspesi u životu su neizbežni. Iako treba da nastavite da budete optimistični, suzbijanje osećanja tokom teških perioda može vam škoditi. Plač je emocionalni odgovor tela na spoljne okidače, dobre ili loše. Suzbijanjem plača, možete ugroziti svoje mentalno i fizičko zdravlje, koji su ključni za vašu sreću.

Previše delite

Kristofer Mekendles je jednom rekao da “je sreća prava samo kad se deli,” ali u novoj, digitalnoj eri to možda nije uvek slučaj. Previše deljenja, čak i ako se radi o postavljanju srećnog statusa na Fejsbuku, može izazvati sukob u romantičnoj vezi, tvrdi istraživanje objavljeno na Univerzitetu u Kanzasu. Granica između onoga šta delite sa vašim partnerom i onoga što delite sa ostatkom sveta postaje sve nejasnija, a iznošenje previše detalja iz vašeg života može ih učiniti manje posebnim za vašu vezu.

Sve vreme ste na Fejsbuku (i na smartfonu)

Umreženost sa drugim ljudima možda jeste ključ za sreću, ali ako je u pitanju ona preko Fejsbuka to vam verovatno šteti. Nedavna studija Univerziteta u Mičigenu predviđa da će veliki angažman na društvenim mrežama umanjiti ukupno blagostanje i pozitivno stanje duha. Istraživanje je otkrilo da što više vremena učesnici provedu na Fejsbuku, to su se gore osećali. Korisnici koji su proveli najviše vremena pregledajući “news feeds” takođe su imali najniži nivo satisfakcije tokom studije.

Biti konstantno konektovan može takođe da umanji vašu sreću. Propuštanje važnih trenutaka u životu pokušavajući da ih zabeležite ne pomaže vam. Time što se ne odvajate od svog smartfona, možda stvarate opasan krug koji ubija vašu satisfakciju i produktivnost.

Pokušavate da imate sve

Možda mislite da će vam nastojanje da sve postignete - posao, druženje, kućni poslovi, školske priredbe - doneti ultimativni osećaj ispunjenosti, ali to vam zapravo čini upravo suprotno. Ustvari, pokušavajući da imate sve brzo srozava vaša osećanja sreće, naročito ako ste žena.

Istraživanje objavljeno 2011. godine pokazuje da su zaposlene žene koje pokušavaju biti "supermame" izložene većem riziku za depresiju zbog ogromnog pritiska koje vrše same na sebe. One koje imaju realniju sliku balansiranja posla i kuće bile su značajno srećnije. Predsednica Barnard koledža Debora Spar, čiji stav je da ne treba "imati sve" već ono što je bitno, najbolje je to sumirala grupi studenata na Kolumbija univerzitetu: "Ne možete imati sve u životu, ali možete imati stvari koje su vam važne."

Ne osvrćete se na prošlost

Živeti u prošlosti nije ključ za sreću, ali prepuštanje osećanju nostalgije može vas odvesti u dobrom pravcu. U studiji iz 2012. godine o nostalgiji i emocijama, učesnici su nalazili utehu kada su razmišljali o prošlosti. Nostalgija takođe stvara fizički osećaj topline, koji vas čini srećnijim.

Ne krećete se

Nije tajna da je zdrav način života, fizički i mentalni, bitan faktor za sreću. Međutim, mnogi od nas ga ne praktikuju. Nešto tako jednostavno kao što je šetnja može biti lako rešenje i višestruko je korisno. Šetnja vam može pomoći da bolje razmišljate, da povećate svoju kreativnost i dobijete neke od najvažnijih vitamina. Pokretanje stopala dovodi do izlučivanja endorfina i osećanja sreće.

Opirete se promenama

Recimo da su vaša karijera i vaše lične okolnosti upravo onakve kakve želite. Vaš život vam se čini prilično savršenim i želite da tako i ostane, ali opiranje promenama za krajnji rezultat može imati nezadovoljstvo. Prema studiji o psihološkom izboru, ljudski mozak prirodno nastoji da izbegne gubitak, ali to opiranje može da izazove mnogo stresa. Samo zbog toga što ste zadovoljni sadašnjim životom, ne znači da treba da bežite od promena. Bilo da se radi o strahu od nepoznatog ili strahu da ćete izgubiti ono što trenutno imate, pritisak da se držite sadašnjosti može da bude štetan za vašu sreću u budućnosti.

Ne meditirate

Veliki broj istraživanja povezuje meditaciju sa srećom i to sa razlogom. Odvajanje vremena za meditiranje može podstaći pozitivne misli i učiniti vas pametnijim, prema istraživanjima sa UCLA-a. Meditacija može fizički da obnovi mozak, povećavajući emocionalnu inteligenciju i omogućavajući brže usvajanje informacija. Meditacijom opuštate telo, negujete osećanje zahvalnosti i smanjujete nivo stresa, a sve to je ključno za osećanje sreće.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još