Izbegnite svađu: Kako da prestanete da se prepirete oko novca

Ne dozvilite da se razgovori o novcu uvek pretvore u veliku svađu u kojoj vi njemu prigovarate da previše troši, a on vama da gurate nos tamo gde mu nije mesto.

Ne postoji univerzalan scenario

Obzirom da je svaka veza jedinstvena, vaš će novac takođe imati tu karakteristiku. Prijatelji od poverenja i članovi porodice mogu da vam pomognu u pronalasku načina za ispravnu komunikaciju, važno je da verujete sopstvenim instinktima kad je reč o sporazumevanju sa partnerom.

Primera radi, ako mislite da partner troši mnogo više nego što zarađuje, nije pametno tražiti mu detaljan uvid u stanje njegovih finansija. Ovo bi ga verovatno nateralo da se oseća kao da mora da se brani i zatvori u sebe, što nikako nije produktivno.

Započnite razgovor pozitivnom notom, spominjanjem neutralnih tema, na primer: "Koji su u tvoji najveći finansijski ciljevi?" i "Koje je tvoje najranije sećanje vezano za zaradu novca?" Ovakvim pitanjima započećete razgovor o novcu ali bez paljenja alarma u njegovoj glavi.

Zajednički račun i zajednički troškovi

Otvaranje zajedničkog računa nije za svakoga i nema ispravnih ili pogrešnih načina na koje to možete napraviti, sve dok vam metoda koju odaberete dopušta ispunjenje ciljeva. Neki parovi mogu staviti celu platu na jedan zajednički račun, dok drugi, čak i parovi u braku, nisu skloni toj metodi, pa sve troškove dele pola-pola.

Većina parova u ozbiljnoj vezi ili braku trebala bi da se finansijski udruži kako bi lakše platila zajedničke troškove (poput namirnica i računa) i sačuvala novac za zajedničke ciljeve. Dogovorite procenat koji ćete svaki mesec uplaćivati na račun, a ostatak vlastitog novca trošite na lične stvari, poput poklona ili druženja s prijateljima.

Neka razgovori o novcu budu redovni

Stvari se brzo menjaju: prelazimo sa jednog posla na drugi, razbolevamo se i lečimo, selimo iz jednog stana u drugi. Sve to utiče na finansijsku situaciju, pa je važno da redovno s partnerom razgovarate o novcu, postojaćem stanju i ciljevima u budućnosti, ali i o tome kako delovati u nepredviđenim situacijama. Ovakvi će vam razgovori pomoći da znate partnerovo mišljenje, njegove želje i ciljeve, i da se zajedno organizujete u ime bolje budućnosti.

Dogovorite se o limitu

Ako ste potrošili svoj novac, važno je da odredite granicu koliko pojedini partner sme potrošiti zajedničkog novca na nešto što će koristiti samo njemu. O takvim se stvarima dogovorite i nikad, ali baš nikad zajednički novac nemojte trošiti pre prethodnih konsultacija sa partnerom. Ovo će vam uštedeti mnogo vremena i nerava koje biste inače potrošili na svađanje.

Zapamtite zajedničke ciljeve

Svaki razgovor o novcu trebao bi završavati sa postavljanjem ciljeva koje delite s partnerom. Želite li u narednih pet godina kupiti kuću ili proširiti porodicu? Vodite iscrpne razgovore o velikim ciljevima i pre nego što krenete da ih ostvarujete tako da celo vreme budete "na istoj stranici", a zajednički dogovor sigurno će poboljšati vašu motivaciju za ostvarenjem postavljenih ciljeva.

Izvor: 24sata

Pogledajte još