DIREKTNO U SUŠTINU: Goca Karić o svetoj instituciji braka

Kao tradiconalna sredina, zaklinjemo se u brak i bračne vrednosti koje, bez treptaja u oku, gazimo na svakom koraku.

Ima i onih veza u kojima jedan partner veruje da je sve u redu dok se druga strana dovija kako da što bolje prikrije svoj dvostruki život. Iskreno, ovi prvi što se u startu dogovore da svojim „brakom“ bacaju pesak u oči familiji i javnosti su mi jasniji. Oni zapravo otaljavaju dug i danak tradiciji, porodičnim pravilima i očekivanjima drugih. Važno je da to braka dođe. Na šta će on zapravo ličiti, nikoga ne zanima sve dok postoji papir kojim će se zapušiti usta komšiluku, nevernim Tomama i zaludnoj čaršiji.

U slučaju bračnih prevara, sklona sam da više očekujem od žena. Muškarci su odrastanjem u ovoj sredini usvojili prevaru kao deo normalnog, tipično muškog ponašanja. Čak i obaveze. Samo istinski emancipovani tipovi uspeli su da uteknu ovom šablonu razumevajući da švaler nije ni veći ni bolji ni vredniji ni inteligentniji od vernog i doslednog muškarca.

Žene, s druge strane, varaju emocijama ili iz pukog hira da osete moć. Onda kada se istinski zaljube ili onda kada nisu dovoljno sigurne u svoju vrednost. Zavodeći druge muškarce, ne odustajući od toga da se na ovaj način potvrđuju, one vode bitku sa sobom. Da li sam još vek poželjna? Da li mogu da uđem u trku sa mlađima od sebe? Da li i dalje vredim?

Od žena koje u brak ulaze iz interesa vernost se i ne očekuje. Vođeni sopstvenim potrebama, brigom da što bolje proživimo sopstvene dane pa makar i na tuđ račun, zaboravljamo da je brak, suštinski, ljubavna priča koja, verifikovana opštinskim pečatom ili bez njega, pretenduje na trajanje. Na nesebićno deljenje života.

Inspirišu me žene koje čuvaju bajku o večnoj ljubavi. Ne zanima me sarkazam savremenog doba. Ne zanima me to vaše „ludo i brzo“. Ne zanima to što idelizam smatrate bolnom naivnošću i akutnim nedostatkom inteligencije, rekla je u svom novom blogu.

M.S

Pogledajte još