Jovanka Broz će biti sahranjena u prostoriji uz Titov grob

Ustanovljeno je da je opcija podizanja devet tona teške ploče od belog venčačkog mermera najmanje realna. To bi, naime, bio prilično komplikovan i skup poduhvat.

Otežavajuću okolnost predstavlja i to što se, kako je Blic saznao, celokupna dokumentacija o izgradnji Kuće cveća nalazi u Vojci Srbije, budući da je radove na njoj izvodilo Vojno građevinsko preduzeće "Beli potok".

Još jedan problem bio je formalne prirode, s obzirom na to da se, prema Zakonu o grobljima, umrli pokopavaju samo na mestima koja su za to određena opštinskim odlukama. Tito je, naravno, sahranjen po posebnom zakonu. Međutim, u Vladi Srbije su istakli da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cveća bude sahranjen još neko.

Kuća cveća je, inače, iz rezidencije u mauzolej pretvorena za svega nekoliko meseci, tokom kojih je umesto fontane, smeštene u središnjem delu nekadašnje zimske bašte, iskopano grobno mesto. Pa, pak, poslednji radovi završeni su neposredno pe početka Titove sahrane 8. maja 1980. godine.

Za svega 72 sata, od trenutka kada je 4. maja uveče obavljeno da je Tito umro, izbetonirana je površina od 200 kvadrata u čijem sklopu je bila grobnica, prostor za mimohod i tribine za više od sto svetskih državnika.

Danas je u Kliničkom centru Srbije nakon duge i teške bolesti preminula Jovanka Broz. - See more at: /pocetna/info/hronika/Preminula-Jovanka-Broz.a-205142.866.html#sthash.oN78EABR.dpuf

Danas je u Kliničkom centru Srbije nakon duge i teške bolesti preminula Jovanka Broz. - See more at: /pocetna/info/hronika/Preminula-Jovanka-Broz.a-205142.866.html#sthash.oN78EABR.

Jovanka Broz je preminula danas u Kliničkom centru Srbije nakon duge i teške bolesti.

Izvor: Blic

Pogledajte još