Zašto je jutro zaista pametnije od večeri

Naučnici tvrde da dok spavamo naš mozak užurbano radi na raščišćavanju toksina koje smo proizveli tokom budnih sati. Ako se ti toksini ne pročišćavaju, mogu da izazovu Alchajmerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

“Ova studija pokazuje da mozak ima različita funkcionalna stanja kada je budan i kada spava” kaže glavni istraživač Maiken Nedergard sa Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru države Njujork. “U stvari, restorativna priroda sna je izgleda rezultat aktivnog čišćenja nusproizvoda neutralne aktivnosti koja se nakupi tokom budnog stanja” kaže Nedergard.

Svrha sna je već vekovima bila tema raznih debata, a još je Tomas Edison smatrao da je “san kriminalno gubljenje vremena”.I mada skoro svaka vrsta na planeti mora da spava, mnogi su tvrdili da nas ova “evolucijska greška” čini lakim plenom za razne predatore.

Međutim, naučnici su otkrili da, za razliku od ostatka tela koji zavisi od limfnog sistema za prečišćavanje toksina, mozak ima svoj poseban metod za uklanjanje smeća. To je zato što se njegove sposobnosti prečišćavanja povećavaju za deset puta tokom sna, tvrde naučnici.

Moždana snaga koja je potrebna za prečišćavanje toksina je tolika da ako bi to mozak radio dok smo budni mi ne bi bili u mogućnosti da razmišljamo.

Izvor: SuperŽena, B92

Pogledajte još