Beko: Policija se bavi marketingom, a ja imam dokumentaciju

"Najpoverljivije stvari iz istrage koje tek treba da provere i imaju neke ideje o tome oni (policija) prvo izađu u medije i široko to rastrube, kao u mom slučaju, pa onda dođu i razočaraju se", rekao je Beko televiziji Pink.

Beko je rekao da ima sklonost ka prikupljanju dokumentacije i "fajliranju" i da u svakom poslu ima "preventivnu advokaturu", jer njegovi advokati, kada god ulazi u neki posao, rade na tom slučaju kao da će nekada biti problem.

Dodao je da je tokom četiri višesatna saslušanja u policiji svoje stavove potkrepio dokumentacijom o privatizacijama u kojima je učestvovao i da pitanje njegove slobode ne postavlja tužilaštvo, nego "oni koji su napravili tabloidno društvo".

Beko je istakao da tužilaštvo nije našlo podatke da su transakcije vezane za privatizacije C marketa i Luke Beograd bile nezakonite.

Ocenio je da Vlada Srbije "ne može da izgura ceo mandat" i da bi njen potpredsednik Aleksandar Vučić trebalo da preuzme odgovornost i povede Vladu, a da će i premijeru Dačiću "laknuti kada bude na svom prirodnom mestu".

"Kada će Vučić kao najpopularniji političar u Srbiji i šef najveće stranke preuzeti odogovrnost da sedne na mesto broj jedan. Ne može vozač formule jedan da dobije trku na gran priju tako što Šumaher sedi u kabini i navodi vozača 'daj gas, koči, skreni levo, daj malo više desno'. Mora da sedne i da vozi", rekao je Beko.

Naveo je da će Vučić biti veliki lider ako prihvati odgovornost, povede Vladu i napravi ekonomski boljitak, a zatim vrati autoritet institucijama i ako dopusti da izgubi vlast tako da ostane čist a ne da brani vlast po svaku cenu, kao što su radili njegovi prethodnici.

Beko je rekao da se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem godinu i po dana nije video, čuo, niti je sa njim razmenio poruku.

"Nema nijednog dobrog razloga da bi se viđali, niti mu ja trebam niti ja njemu mogu da pomognem. U njegovom i mom interesu je da se ne čujemo. U njegovom manje, on je sada na vlasti, pa može sebi da dozvoli širi luksuz", rekao je Beko.

Beko je istakao da je zamrznuo odnose sa političarima i da nema favorite u politici, nego ekonomski interes.

Povodom tvrdnje koju je ranije iznela guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković da on nikada ne staje na trulu dasku, Beko je rekao da je, naprotiv, više puta stao na trulu dasku jer je verovao da će se Srbija drugačije razvijati.

Beko je rekao da je za investicije u Srbiji važno razrešavanje 24 sporne privatizacije, jer niko neće da dolazi na radioaktivan teren na kojem se postavlja pitanje kredibiliteta transakcija.

"To nije pitanje da li sam ja na slobodi ili nisam ili neko drugi, nego se postavlja pitanje da li je transakcija obavljena po zakonu ili nije", rekao je Beko.

Beko je rekao da je sa optuženim predsednikom Delte Miroslavom Miškovićem u ličnim prijateljskim odnosima i da je to i porodično prijateljstvo.

"Nemam nikakvu ulogu u njegovoj odbrani i on ima jak i veliki tim koji se bavi time. Nismo dobro prošli ni on ni ja. Ja se branim na osnovu dokumentacije", rekao je Beko.

Beko je naveo da nije definitivno odustao od gradnje velikog građevinskog kompleksa na prostoru Luke Beograd, ali je istakao da je za takve poduhvate potreba i podrška države privatnim investitorima, poput one koju ima projekat "Beograd na vodi".

"Dogovor može da se postigne, ako može bez javno-privatnog partnerstva u kapitalu, a da podršku države dobijemo u administraciji i da ne čekaju na svim nivoima da dobiju mišljenje šefa. Beogradu nedostaje više projekata koji će menjati grad. Strahinjića Bana je dobra ulica za kafiće jer ih tamo ima 30, a ne samo jedan", objasnio je Beko.

Izvor: Beta

Pogledajte još