Muški dodir podiže temperaturu

Naučnici su odavno otkrili da se temperatura lica, pa čak i tela osobe koja je pod stresom, besna ili uplašena, značajno podiže na nečiji dodir.

Dodatno istražujući fenomen telesne temperature ljudskog tela grupa istraživača sa Univerziteta Sent Endruz iz Škotske naučno je dokazala da su žene izuzetno osetljive na nežan muški dodir. Naime, dovoljno je da muškarac tek ovlaš dodirne ženu po ruci ili po obrazu i da to u njenom telu izazove blagi porast temperature.

Škotski naučnici tvrde da ovakvu reakciju pokreće isti onaj mehanizam koji je odgovoran za skok telesne temperature tokom seksualnog uzbuđenja.

Oni takođe smatraju da rezulati njihovog eksperimenta, koji su objavljeni u stručnom časopisu „Bajoloxi leters“, otkrivaju da čak i najbezazleniji fizički dodir između muškarca i žene izaziva snažnu emotivnu reakciju.

Naučnici iz Škotske su uz pomoć kamere sa infracrvenim zracima tajno merili temperaturu lica 16 žena dok im je grupa nepoznatih muškaraca i žena - takođe učesnika u ovom eksperimentu - prilazila i pod različitim izgovorima pokušala da sa njima, tokom razgovora, ostvari kratak i sasvim bezazlen fizički dodir. Istraživači su otkrili da telesna temperatura ženskog tela raste i na najmanji fizički kontakt sa muškarcem, i to u proseku za 0,1 stepen Celzijusa.

Koji deo ženskog lica je najosetljiviji na muški dodir, pitate se? Rezultati ovog eksperimenta pokazali su da su to zone oko usana i očiju, jer kada muškarac dodirne, makar i sasvim slučajno, ove zone na njenom licu, temperatura tela poraste za 0,4 odnosno 0,3 stepena Celzijusa, a kod pojedinih učesnica u ovom eksperimentu skočila je i za čitav stepen.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još