Stefanović: Bolna iskustva iz prošlosti ne smeju da se ponove

0

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas na otvaranju štanda Kancelarije za KiM na Međunarodnom sajmu knjiga da svaka reč utisnuta na stranicama tih knjiga predstavlja neizbrisiv trag da je srpski narod vekovima prisutan na prostoru KiM, ali i dokaz da srpsko izdavaštvo nije stvar prošlosti već izraz vere i opstanka kulturne baštine našeg naroda.

„Kao čovek okrenut budućnosti, ni u jednom trenutku ne zaboravljam značaj istorijskih događaja iz prošlosti, jer iz njih treba izvući pouku kako nam se bolna iskustva ne bi ponavljala i kako bismo našoj deci obezbedili sigurnost i bolju budućnost,“ rekao je Stefanović.

On je naveo da kao predsednik Skupštine, kao prvi među jednakima koje je izabrao narod da radi u ime tog naroda, smatra da je vrednost očuvanja i prezentovanja celokupne kulturne baštine Srba sa KiM trud koji je važan kako bismo sačuvali identitet našeg naroda.

„Siguran sam da ova dela predstavljaju značajno kulturno štivo za sve naše buduće generacije i zato želim da podržim napore koje kancelarija za KiM ulaže kako bi podstakla očuvanje srpske reči, tradicije i kulture,“
rekao je Stefanović.

Predsednik Skupštine je svoje obraćanje završio citiranjem nobelovca Ive Andrića koji je rekao da znaci koje ostavljajmo iza sebe neće izbeći sudbinu svega što je ljudsko – prolaznosti i zaborava.

„Pa ipak oni su potrebni kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uveriti da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini,“
završio je Stefanović obraćanje rečima nobelovca.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.