Bizarne navike poznatih genijalaca

Uz velik broj poznatih ličnosti iz istorije vežu se razni mitovi za koje niko nije sigurnan da li su zaista istiniti.

Pisac Mason Kuri u svojoj knjizi "Dnevni rituali" pobrojao neke muzičare, umetnike i naučnike čije su ih bizarne rutine proslavile podjednako kao i njihova dostignuća, piše list Mirror.

1. Američki kompozitor Džordž Geršvin bio je radoholičar, a svoja dela je stvarao sedeći za klavirom u pidžami i bade mantilu. Njegov brat Ira tvrdi da Džordž nikada nije bio opušten i da je uvek morao nešto da radi.

2. Jedan od najvećih genijalaca ikad, Albert Ajnštajn, živeo je povučeno. Uvek je imao dugu kosu jer nije voleo da posećuje berberina, a čarape je smatrao nepotrebnim pa ih nikad nije nosio.

3. Pesnikinja Edit Sitvel dan je započinjala ležanjem u mrtvačkom sanduku jer ju je to navodno inspirisalo da piše svoje pomalo morbidne stihove. Obožavala je da spava i izjavila je da bi svaka žena jedan dan nedeljno trebalo da provede u krevetu.

4. Čarls Dikensu je uhodana dnevna rutina pomogla da napiše 15 velikih romana. Radni sto mu je uvek bio detaljno aranžiran: na njemu se uvek nalazila mala vaza sa svežim cvećem, veliki nož za otvaranje pisma, broš u obliku pozlaćenog lista na kojem sedi zec i dve bronzane figurice žaba koje vitlaju mačevima u dvoboju.

(old_image)

5. Jedna od najpopularnijih spisateljica kriminalističkih romana, Agata Kristi, uopšte nije imala pisaći sto već je svoja dela stvarala gde god je stigla.

"Mramorni stočić u spavaćoj sobi bio je dobro mesto za pisanje, kao i kuhinjski sto između obroka", izjavila je Kristi.

6. Autor "Doručka kod Tifanija", Truman Kapote, pisao je u krevetu uz kafu i cigarete. Ali samo su tri opuška istovremeno mogla da budu u pepeljari, a ostale je odlagao u svoj džep. Kompulsivno je razne brojeve zbrajao u glavi i nije okretao telefonski broj ili hotelsku sobu ukoliko je te brojeve smatrao nesrećnim.

7. Spisateljica Džejn Ostin nije volela da je iko osim uže porodice vidi dok piše. Volela je da vrata njene sobe škripe kako bi čula ukoliko neko ulazi, a pisala je na malim komadićima papira da bi mogla brzo da ih sakrije od tuđih očiju.

(old_image)

Džejn Ostin

8. Izumitelj telefona, Aleksander Graham Bel, spavao je samo tri sata dnevno i tvrdio kako ponekad ima toliko ideja u glavi da ga apsolutno ništa ne može trgnuti iz razmišljanja.

9. Pesnik W.H. Auden odbijao je da radi uveče.

"Samo svetski Hitleri rade noću, nijedan pošten umetnik", rekao je. Takođe, svoju mentalnu energiju dobijao je iz amfetamina.

10. "Otac američke književnosti" Mark Tven imao je velikih problema sa nesanicom, a kad bi uspeo da zaspi to bi obično bilo na podu u kupatilu.

(old_image)

Mark Tven

11. F. Skot Ficdžerald, autor "Velikog Getsbija", obožavao je alkoholna pića. Problem je što je živeo u doba prohibicije, pa mu je najdraže piće bio džin jer je delovao brzo i teško je moglo da se otkrije da je pijan. Ta ljubav prema alkoholu odvela ga je prerano u grob, već u 45. godini života.

12. Pisac Viktor Hugo jeo je svako jutro po dva sirova jaja i kupao se u ledenoj vodi. Takođe, svakodnevno je posećivao berberina.

Izvor: 24sata

Pogledajte još