Katrin Denev slavi 70. rodjendan

U pedesetogodišnjoj glumačkoj karijeri, Katrin Denev, koju je otkrio Žak Demi 1964. u filmu "Šernbrunški kišobrani", snimala je s najpoznatijim rediteljima od Luisa Bunjuela, do Romana Polanskog, Andrea Tešinea i Larsa fon Trira. i igrala u ostvarenjima koja su postala klasici filmske umetnosti.

Reditelj Andre Tešine rekao je da bi mogao samo njeno lice da snima satima.

Katrin Denev je, medjutim, ušla u sedmu umetnost skoro slučajno. Rodjena 22. oktobra 1943. u glumačkoj porodici, prvo je bila samo mladja sestra blistave Fransoaz Dorleak, kojoj je film bio u krvi i koja je tragično poginula u automobilskoj nesreći.

Uzela je majčino prezime, ofarbala se u plavo i tokom raspusta igrala u manjim ulogama.

U prvo je vreme pre svega punila hronike časopisa kao verenica broj tri reditelja Rožea Vadima, posle Brižit Bardo i Anet Strojber. Štampa se bavila time kako s njim živi neudata, a kasnije kako sama odgaja njihovog sina Kristijana.

Osim kratkog braka sa engleskim fotografom Dejvidom Bejlijem, ona se nije venčala ni sa jednim od svojih partnera, od kojih je najpoznatiji bio Marčelo Mastrojani, otac njene kćerke Kjare.

Njen susret sa Žakom Demijem, koji joj je ponudio ulogu u filmu "Šenbruški kišobrani", promenio je tok njene karijere i sa 20 godina pretvorio je u zvezdu.

Snimila je ukupno 120 filmova i nikad nije prošla kroz "sušni" period, a nagradjivana je na festivalima u Berlinu, Kanu i Veneciji.

(Beta-AFP)

Pogledajte još