Dostojanstveno podnesite otkaz

1. Samo smireno

Kada saznate za prestanak radnog odnosa, najbolji način da odreagujete je da se fokusirate na to da budete smireni.Kontrolišite disanje, tako da ne dođete u iskušenje da polomite sve oko sebe. Izdvojte trenutak da se vest slegne pre nego što progovorite.

2. Izvinite se i postavite pitanja

Jedna od najtežih stvari koju treba da uradite kada dobijete otkaz je da to pristojno prihvatite. Međutim, ukoliko možete da se izvinite što niste ispunili očekivanja komanije i da pitate šta ste mogli drugačije da uradite, naučićete važnu lekciju za buduće radno mesto.

3. Gradite mostove, nemojte ih rušiti

Napuštanje posla u lošim odnosima sa poslodavcima je veoma loša ideja. To vam sigurno neće vratiti posao, a i neće vam mnogo pomoći prilikom potrage za novim poslom. Ukoliko želite da dobijete dobru preporuku od prethodnog poslodavca, rastanak u dobrim odnosima će svakako tome doprineti. Ako ste besni, pokušajte to da sakrijete, bar dok ne budete na sigurnoj razdaljini od kancelarije.

4. Nemojte previše da žalite

Dajte sebi malo vremena kako biste prošlost ostavili za vama, ali neka vam prioritet bude povratak u svet zaposlenih. Nemojte predugo da budete u fazi žalosti jer ćete izgubiti motivaciju za novi početak. Što pre se bacite u potragu za novim poslom. To što stvari nisu uspele sa prethodnim poslodavce ne znači da treba večno da žalite.

5. Ne igrajte igru krivice

Gubitak posla može biti posledica različitih stvari. Možda kompanija ima previše zaposlenih.Možda je postojao lični sukob interesa zbog koga niste bili odgovarajući izbor za preduzeće. Možda jednostavno niste mogli da date svoj maksimum. Bez obzira na razlog, jednostavno prihvatite činjenicu da ne može sve uvek da uspe. Ne krivite sebe niti bilo koga drugog. Zapamtite, neke stvari se raspadnu, samo da bi neke bolje mogle da se sastave.

6. Otkaz je poput raskida

Ponekada pomaže da na vezu koju imate sa poslom, gledate kao na bilo koju vezu koju ste imali. Neki poslovi traju dugo, a neki su privremeni. Neki će vam čak i slomiti srce. Međutim, bez obzira koliko vam raskid sa radnim mestom teško pao, uvek postoji nešto bolje što vas čeka.

Izvor: B92

Pogledajte još