Tahiri tvrdi - Dačić prekršio dogovor

Tahiri je u intervjuu za taj list kazala da je to njeno lično mišljenje i da veruje da će kosovska vlada uskoro izaći sa zvaničnim saopštenjem povodom Dačićeve posete.

Ona je kazala da je, na osnovu onoga što je videla u medijima, zaključila da se Dačić ponašao kao i pre, ne poštujući procedure i kriterijume u skladu sa kojima mu je dozvoljeno da obavi versku posetu Gračanici.

Po njenoj oceni, poziv premijera Srbije kosovskim Srbima da na lokalnim izborima 3. novembra glasaju za jedan politički subjekat "govori o njegovom komunističkom i antipluralističkom mentalitetu".

"Kao (bivši) pregovarač (u dijalogu Srbije i Kosova) mogu vam reći da je on u ovom slučaju prekršio sporazum postignut u Briselu 19. aprila, jer se nije ponašao kao demokratski lider. A za zvaničan stav (kosovske vlade) treba malo da sačekate dok se završe procene u vladi" - navela je ona.

Tahiri nije mogla da kaže da li će Dačiću biti dozvoljeno da opet poseti Kosovo tokom predizborne kampanje, ali smatra da će njegovo ponašanje imati uticaja na zahteve koje on ubuduće bude imao.

Ona je ocenila da u procesima tehničkog dijaloga i normalizacije odnosa sa Srbijom Kosovo nije činilo nikakve ustupke već je, naprotiv, u tim procesima snažno branilo svoj nacionalni interes i suverenitet.

Izvor: Blic

Pogledajte još