Jednostavno i lako: Kako da povećate mentalnu kondiciju?

Međutim, ukoliko svoj mozak mučite štetnim hemikalijama, lošim sadržajima sa TV ekrana ili nezdravom ishranom, sposobnost da razmišljate i učite znatno će opasti.

Što manje gledajte televiziju. Glavni problem kod redovnog gledanja TV programa je što gledalac ne koristi sve svoje mentalne kapacitete. Posle određenog vremena neizbežno se oseća umor i isrcpljenost baš kao posle napornog treninga s tim što nema nikakvih koristi po zdravlje. Pored toga što svetlo TV ekrana zrači i šteti očima, loše utiče i na koncentraciju, a remeti i dobar san. Ukoliko ste već TV zavisnik, potrudite se da vreme provodite uz kvalitetan program - naučne emisije, dokumentarce o istoriji i umetnosti, sve što pokreće moždane fijuge i logiku.

Budite fizički aktivniji. Pored mentalne vežbe, potrebno je i da ste fizički aktivni. Vežbajte. Trčanje, košarka, vožnja biciklom, duga šetnja, šta god vam prija i opušta vas. Trening će pročistiti organizam, a talas zdrave energije napuniće mozak baterijama i učiniti ga spremnijim za intelektualne izazove. Mnoga istraživanja dokazuju vezu između redovnog vežbanja i mentalnog kapaciteta, produktivnosti i kreativnosti. Hoće li vas ceo dan proveden u teretani učiniti pametnijim? Ne baš, ali ukoliko taj isti dan provedete sedeći bez fizičke aktivnosti, svojoj ćete mentalnoj kondiciji učiniti samo lošu uslugu.

Čitajte zahtevnije knjige. Ako želite da razvijate svoju memoriju, poradite na logici, zaključivanju i bržem razmišljanju, čitajte knjige koje zahtevaju dodatnu pažnju i fokus. Čitanje klasičnih romana može da promeni pogled na svet i oplemeni i obogati vokabular, ali ‘stručnija’ literatura na vašu mentalnu kondiciju deluje mnogo konkretnije. Vremenom će stručna i izazovna literatura postati vaša rutina i potreba – hrana neophodna vašem mozgu.

Ko rano rani... Idite ranije na spavanje, kako biste mogli i ranije da ustanete. Nespavanje je najgori neprijatelj vašem mozgu, a duže spavanje će učiniti da ustanete ošamućeni i još pospaniji. Rano buđenje daje produktivnije sate rada i povećava mentalnu oštrinu. A, ukoliko vas sustigne dnevni umor, kratka dremka od dvadesetak minuta pravo je osveženje.

Dajte oduška svojim mislima.
Isključite se na trenutak. Eliminišite svu buku i sve što vas ometa kako biste bili sami sa svojim mislima. Organizujte svoje misli i prioritete. Na taj način imaćete bolju sliku o tome šta je važno, a šta nije. Nebitne stvari vam neće više smetati, a vaš mozak biće slobodan i rasterećen.

Ove tehnike možda nisu revolucionarne, ali ukoliko ste voljni da ih se pridržavate bićete nagrađeni povećanom mentalnom oštrinom i boljom memorijom i to za iznenađujuće kratko vreme.

Izvor: Bizlife.rs

Pogledajte još