Teen Talk 2013 - Stevan Filipović: Srbija je jedina zemlja u kojoj su navijači-huligani državni projekat!

Među predavačima i panelistima je i veliki broj javnih ličnosti koje su se u svom radu bavile ovom temom.

U prvom panelu "Od stripa do 'Klipa'" govorilo se o tome šta današnji srednjoškolci kriju ispod klupa. Panel je vodio Galeb Nikačević a učestvovao je između ostalih i srednjoškolac Aleksa Balašević (sin Đorđa Balaševića) koji je priznao da odlazi na splavove ali ponekad sluša i operu!

U panelu su još učestvovali Gordana Fiket Đurković, PR „Čarobna knjiga“, Mirjana Vlaović, spisateljica, Tamara Simić Jaćimovski, nastavnik u Sedmoj beogradskoj gimnaziji; Vidoje Radulović, zamenik direktora, „Dečje selo“, Sremska Kamenica i Uroš Zorić, e-business administrator u “Telenoru”.

Tamara Simić Jaćimovski, profesorka hemije: “Ispod klupa ponekad pronalazim i po dva mobilna telefona! Deca su stanju istovremeno da koriste dva telefona. Kada im gradivo nije dovoljno jasno, oni sami koriste internet, kako bi proširili svoje znanje. Trudim se da ih zainteresujem na sve načine, da se što više aktiviraju na časovima. Nadam se da ćemo uskoro uvesti WiFi u učionice. Ja sam profesor hemije, zanimljivo je da je đake za hemiju zainteresovala serija ‘Breaking Bad’”

(old_image)

Panel "Mališani/Huligani" posvećen nasilju na sportskim događajima izazvao je veliku pažnju: "Svi znamo za Englesku i problem huliganstva, ko se bavi time i kako se taj problem rešava. U Srbiji je cela ta priča državni projekat. Mi smo jedina zemlja koja podržava i koristi navijačke-huliganske grupe!”, rekao je Stevan Filipović, reditelj filma "Šišanje".

Milan Đukić, predsednik RK "Vojvodina" kaže: “Lica mlađa od 14 godina se namerno ‘ubacuju’ u navijačke grupe jer se, zakonom, smatraju neodgovornima, te se ne mogu krivično kažnjavati!”

"Huligani su zapravo kukavice koji smeju da napadaju samo kada su u grupi! Budite heroji u ovim neherojskim vremenima i u vašoj okolini izolujte one koji se huliganski ponašaju!", poručio je tinejdžerima Nenad Borovčanin iz Ministarstva za sport i omladinu.

Slobodan Georgijev, novinar nedeljnika "Vreme" kaže: “Ja sam veliki navijač, ali više ne idem na utakmice mog omiljenog kluba. Trenutak kada sam odlučio da ne idem na utakmice jer trenutak kada sam shvatio da tribina više nije mesto za podršku već mesto za regrutaciju!”

Četvrti panel nosio je naziv “WOW – LOL!: Kako tinejdžeri komuniciraju između sebe i sa „spoljnim svetom“. Učesnici panela bili su su Violeta Babić, autorka knjiga za decu i lektor u „Kreativnom centru“; Denis Jovanović, maneken; Tatjana Peternek-Aleksić, novinar, RTS; Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut; Vojislav Arsić, izvršni direktor, „Centar E8“; Maša Milutinović, Inicijativa mladih za ljudska prava. Moderator je bila Irena Dubak, osnivač udruženja „Kuća postignuća“.

(old_image)

Zoran Milivojević je primetio “Ja sam ‘digitalni doseljenik’. Sasvim je drugačije kad odrastate uz društvene mreže, digitalna komunikacija je neophodna današnjim generacijama. Upravo tehnologija je ono što razdvaja stare i mlade. Tinejdžeri su digitalni domoroci, a njihovi roditelji digitalni doseljenici.”

U panelu "5 minuta slave" posvećenom muzičkim rijalitijima učestvovali su Sara Jovanović, učesnica Prvog glasa Srbije; Vukašin Brajić, učesnik “Operacije Trijumf”, Nikola Jovanović, talent and music manager, MTV & VH1 Adria; Emilija Đonin, učesnica „Ja imam talenat“, Kristina Kovač, kompozitor, član žirija rijalitija „X Faktor“ i Petar Janjatović, muzički kritičar, član žirija rijalitija „Idol".

“Kod nas niko ne traži pevača, niti talenat. U stranim rijalitijima ljudi, poput Sajmona Kauela, traže talentovanog pevača od kojeg će kasnije moći da zaradi. U tome je razlika između domaćeg i stranog muzičkog šoua. Poenta u ovoj zemlji je da u svemu, pa i u šoubiznisu, da biste uspeli, morate da se oslonite samo na sebe!”, rekao je Vukašin Brajić.

Pored četiri panela, održane su i četiri prezentacije: "Is 10 The New 15? Zamke i zagonetke ubrzanog odrastanja",
Vesna Brzev-Ćurčić, psiholog; „Škola bez nasilja“, UNICEF, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja/Jedinica za prevenciju nasilja & Telenor, Biljana Lajović, koordinator JPN/MPNTR i predstavnici škola bez nasilja i kampanje "Biraj reči, hejt spreči"; Kakva su stvarno „naša deca“, istraživanje SMMRI o navikama generacije "digitalnih domorodaca" kao i
"Muzika – univerzalni kanal komunikacije", Milica Milivojević, ekspert za postpejd usluge za privatne korisnike, „Telenor“; Goran Stupar, specijalista za medije, „Telenor“.

Pogledajte još