Kognitivnom terapijom protiv hipohondrije

U studiji, koja je objavljena u časopisu "Lanset" (Lancet), autor Piter Tajrer, upravnik Centra za mentalno zdravlje na Imperial koledžu u Londonu, zaključio je da se 14 odsto pacijenata vratilo na normalan nivo napetosti posle kognitivno bihevioralne terapije, dok ih se samo 7 odsto vratilo na normalu nakon uobičajenih psiholoških tretmana.

Tajrer je kazao da rezultati pokazuju da se hipohondrija može uspešno lečiti na relativno jeftin način i da pomoć mogu pružiti i medicinske sestre uz minimalnu obuku.

Iako 14 odsto poboljšanja ne izgleda kao neka impresivna brojka, radi se o ljudima koji imaju ozbiljne probleme i često troše stotine funti na psihološku pomoć zbog straha za svoje zdravlje, kaže Tajrer.

Istraživanje je, takodje, pokazalo da je izmedju 10 i 20 odsto bolničkih pacijenata opsesivno zabrinuto za svoje zdravlje.

U ovom istraživanju 219 ljudi s napetošću dobilo je kognitivno bihevioralnu terapiju, dok ih je 225 dobilo standardni tretman, ohrabrenje i podršku.

Posle 6 meseci ili godinu dana, pacijenti s kognitivnom terapijom pokazali su znatno veće poboljšanje u samoocenjivanju napetosti i u simptomima depresije.

Kognitivno bihevioralna terapija je zasnovana na činjenici da misli uzrokuju osećaje i ponašanje, a ne spoljašnje stvari same po sebi, kao što su ljudi, situacije ili dogadjaji.

Stručnjaci objašnjavaju da to znači da promena načina razmišljanja može dovesti do promene, iako se situacija nije promenila.

Izvor: B92

Pogledajte još