Trenutak užasa: "Crna udovica” aktivirala bombu u ruskom autobusu (VIDEO)

Na šokantnim snimcima može se videti trenutak eksplozije bombe koju je Asijalova aktivirala u samoubilačkom napadu nepuna četiri meseca pre održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, što svakako ne doprinosi slici o bezbednosti koju Rusija želi da pošalje svetu.

Asijalova je, navodno, supruga pobunjeničkog čečenskog komandanta Dmitrija Sokolova, zvanog Žirafa (21), i nedavno je primila islam. U jednom od ranijih izveštaja se tvrdilo da je ona zapravo udovica ubijenog komandanta, ali je u međuvremenu razjašnjeno da joj je suprug živ, i da su ruske vlasti za njim raspisale poternicu. Bez obzira na to, međutim, ženske bombaše-samoubice u Rusiji nazivaju “crnim udovicama”, jer su često u pitanju žene čije su muške srodnike ubile ruske snage bezbednosti.

Sokolov je poreklom iz Sibira, a 2010. je prihvatio vehabizam. Terete ga da je u prestonici Dagestana, Makčakali, napravio samoubilački pojas za drugu ženu bombaša-samoubicu. Asijalova se sa njim tajno venčala u Moskvi, a bombu je aktivirala u Volgogradu (bivši Staljingrad), juče u 14 sati, gotovo odmah nakon ulaska u autobus.

Tom prilikom je povređeno više od 30 putnika, među kojima je najmanje šest ozbilno osakaćeno, dok je šestoro izgubilo život. Prema ruskim izveštajima, ovo je najgori zločin te vrste u protekle tri godine .

Nakon eksplozije, zeleno-beli gradski autobus je praktično uništen ostao da leži na ulici. Mnogi od putnika u njemu bili su studenti.

"Bila je velika eksplozija, ogroman prasak. Autobus je rasturen u komade. Kada sam došao po ćerku, polovine vozila prosto nije bilo",
svedoči Vladimir, koji je uspeo da iz autobusa izvuče svoje dete.

Putnik po imenu Ilja kaže, pak, da je ”video ženu kako sedi u autobusu, sva krvava, i nije znao da li je žive ili nije.“

Prema rečima Vladimira Markina, portparola Istražnog komiteta, savezna policijske službe Rusije, u autobusu je pronađeno šest tela, kao i telo bombaša-samubice, a 28 putnika još uvek se nalazi u bolnici, u teškom stanju.

Nakon jake eksplozije koja je pocepala vozilo, a u kojoj su staklo i metal leteli na sve strane, preživeli su pohrlili iz olupine, tražeči spas.

“Video sam kako ljudi ispadaju i istrčavaju, pokušavajući da pobegnu iz autobusa. Jeziv prizor”,
opisuje tu scenu jedan od svedoka.

Izvor: Blic

Pogledajte još