Sve više žena gubi želju za seksom

Zanimanje za seks kod žena opada jer su prinuđene da se bore sa sve većim zahtevima partnera, dece i posla, tvrdi dr Ketrin Mercer sa Univerziteta u Londonu. Do ovakvog zaključka došla je posle istraživanja sprovedenog kod jedanaest hiljada Britanki, između 16. i 44. godine starosti.

Rezultati su pokazali da udate žene imaju mnogo više seksualnih problema, u odnosu na žene i muškarce koji nisu u stalnoj vezi. Parovi imaju prosečno četiri seksualna odnosa mesečno, s tim što se seksualno ponašanje žena u braku naglo menja. Najčešće govore da imaju seksualnih problema, ukoliko imaju dete mlađe od pet godina.

“To je sasvim logično kod mladih majki, s obzirom na nedostatak sna. Podizanje dece i briga o porodici za žene je teža nego za muškarce, koji uz to, imaju deset puta viši nivo testosterona, u poređenju sa ženskim seksualnim hormonima”, kaže dr Mercer.

Međutim, niko baš nije spreman da otvoreno priča o ovoj temi. Čak 44 odsto žena i 35 odsto muškaraca ima probleme na seksualnom polju, a samo je 11 odsto muškaraca i 21 odsto žena spremno da potraži stručnu pomoć.

Inače, za stav o seksu oba pola izuzetno je važno prvo seksualno iskustvo, naglašavaju stručnjaci. Što je prvo iskustvo lošije, to se više problema prenosi na kasnije periode u životu.

Izvor: B92

Pogledajte još