Vulin: Ako od države hoćeš da dobiješ posao, onda slušaj državu

Vulin u intervjuu današnjoj Politici predlaže, osim emotivne, i pragmatičnu vezu izmedju zvaničnog Beograda i Srba sa KiM

"Ako od države hoćeš da dobiješ posao i kad nema posla, hajde onda, poslušaj svoju državu. Sada je Srbiji važno da se izađe na izbore. Državu Srbiju morate da volite, ali i da je slušate", naveo je ministar.

Upitan da li postoji opasnost da se Zajednica srpskih opština podeli na severnu i južnu, ako u tri južne opštine uz pomoć albanskih glasova pobedi Samostalna liberalna stranka, koja je u savezu sa Hašimom Tačijem, Vulin navodi da bi to značilo da se unutar Srba naprave dva potpuno suprotna politička koncepta.

"Verujem da je to nemoguće. Ne mogu da zamislim da postoji Srbin koji će reći da ne želi da bude u Zajednici srpskih opština, a da hoće da bude u savezu sa Prištinom"
, kaže on.

Vulin ponavlja da ZSO mora da bude formirana i da je to najveći interes Srba na KiM, a da je "Vlada jasno rekla da podržava Srpsku listu i da ta lista ima najbolji odnos sa Beogradom".

Kako ističe, "država Srbija će nastaviti da finansira život na KiM upravo zato što će formirati ZSO. Ne drugačije. I zato što će ZSO postati deo našeg ustavno-pravnog poretka".

Na pitanje o mogućim manipulacijama biračkim spiskovima, Vulin kaže da sve što Priština radi, radi sa idejom da Srbi ne izadju na izbore i da "oni hoće da ZSO bude nevladina organizacija, bez ikakvih ovlašćenja koja nema nikakav autoritet medju SRbima".

"Priština će se truditi da iz Briselskog sporazuma sprovede što manje. Mi se trudimo da sprovedemo što više"
, dodaje on.

Ministar objašnjava da, kad je reč o raseljenim osobama, da će se glasati u centralnoj Srbiji.

Mesta su, napominje, već određena i glasaće se tako što će svoj formular moći da predaju i OEBS-u, koji će dalje proslediti njihove glasove.

Vulin kaže takodje da je pre nekoliko dana regularno ušao na Kosovo, a na pitanje smatra li da će opet smeti da poseti Gračanicu odgovara da "nema razloga da ne dodje".

"Mi smo omogućili za predstavnike privremenih institucija u Prištini da normalno dolaze u Srbiju. I nemaju nikakav problem sa dolascima, ali to govori o nečem drugom, da se Srbi isuviše okupljaju oko nas. Suviše dobro reaguju na 'Srpsku'"
, smatra ministar.

Komentarišući činjenicu da je patrijarh Irinej prihvatio Briselski sporazum, Vulin je istakao da je "ono što je patrijarh rekao i uradio od presudnog značaja" i da je država zahvalna crkvi, dodajući da "sebi ne možemo da dozvolimo luksuz da SPC i država ne misle isto i ne rade isto".


Blic, Politika

Pogledajte još