Istočnu Evropu ne plaše nove nuklearke

Dve zemlje, od Baltika do Bugarske, zalažu se sada za korišćenje nuklearne energije, tvrdi DW, uz napomenu da u tome nisu izuzetak Litvanija i Poljska, iako je njihovo stanovništvo u načelu protiv rada nuklearki.

Nemački radio navodi da u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj postoje konkretni planovi za izgradnju novih reaktora, a to podržava i većina stanovništva tih članica EU.

Početkom prošle sedmice premijeri Višegradske četvorke - Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske - na zajedničkom sastanku su složno istakli podršku korišćenju nuklearne energije, zahtevajući da to isto učini i EU i da ne usvoji zakon o zabrani rada nuklearki.

Medjutim, i pored prilično velike podrške stanovništva za izgradnju novih nuklearki, svi ti planovi u istočnoj Evropi su još problematični.

U nuklearnim elektranama u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj već su više puta zabeleženi incidenti, pre svega zbog nepravilnosti u radu sigurnosnih sistema.

Bugarska nuklearna elektrana Kozloduj važi, prema oceni eksperata, za najopasniju u istočnoj Evropi, nakon litvanske Ignaline, koja je zatvorena 2009. godine.

Čak i u madjarskoj nuklearki Pakš, koja važi za sigurnu bilo je ozbiljnih problema pre deset godna. Pri tome, u skoro svim zemljama regiona nije do sada razjašnjeno ni pitanje skladištenja nuklearnog otpada.

To je jedan od najozbiljnijih razloga zbog kojih stručnjaci za pitanja energetike kritikuju jednostranu naklonjenost istočnoevropskih zemalja korišćenju nuklearne energije, ističe DW.


Blic

Pogledajte još