Balkan na nogama: Marš protiv korupcije 2. novembra

Međunarodni marš zakazan je za subotu, 2. novembra u 17 sati.

Istraživački novinar iz Hrvatske Domagoj Margetić rekao je na skupu u beogradskom Medija centru da su različite organizacije sa prostora Balkana formirale zajedničku inicijativu i kreću u "rat protiv korupcije".

"Naš zajednički interes je da se branimo od kriminalaca, a jedino je naše udruživanje alternativa organizovanom kriminalu", kazao je Margetić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska i Srbija oštećene su za mnogo novca preko afere sa "Hipo" grupom.

"Mi pitamo predstavnike vlade gde je odlazio novac preko Hipo grupe i voljni smo da im ustupimo dokumente koji bi bili značajni za istragu jer se ne može porezom ići na građane, a da oni koji su pljačkali ostanu nekažnjeni", rekao je Margetić.

Margetić je dodao da nije slučajan sastanak predsednika Hrvatske Iva Josipovića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića odmah nakon afere "Hipo".

"Sumnjam u poštene namere tog sastanka, jer smatram da je to bio pokušaj da se izbegne otvaranje transnacionalne afere", rekao je Margetić.

Predsednik udruženja malih akcionara "Obruč" Nenad Ilić, podsetio je na aferu "Dijamant", firmu koja je među prvima u Srbiji bila privatizovana, i rekao da je kroz privatizaciju koja je trajala od 2000. godine Srbija izgubila 514.105 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Postupkom privatizacije su nestale hiljade hektara srpske zemlje i prešle u ruke tajkuna", rekao je Ilić.

Članove Antikorupcijske lige Balkana podržala je i Unija poslodavaca, a predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković najavio je otvaranje odbora u okviru Unije za borbu protiv korupcije.

Balkanska antikorupcijska liga nastala je kao široki antikorupcijski front aktivista iz više aktivističkih pokreta u regionu, pre svega pokreta "Okjupaj Kroacija" i pokreta "99 odsto" iz Srbije kao i pokreta "Udar" i "Otpor" iz Crne Gore.

Izvor: Beta

Pogledajte još