Denijo: Ulazak Srbije u EU 2020. godine realan cilj

Prilikom današnjeg potpisivanja konvencije o partnerstvu između Francuske i šest srpskih nevladinih organizacija, koje će kontrolisati pregovore Srbije sa EU u poglavljima 23 i 24, ambasador Denijo pozitivno je ocenio evropske perspektive Srbije.

"Srbija je pokazala da može dobro i brzo da radi kad postoji politička volja. Ako uzmete primer odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, mislim da je tom prilikom Srbija probila sve rokove u brzini. Tačno je da sami pregovori o pristupanju sadrže rokove koji se ne mogu skratiti, ali ako izvršite reforme i ako se one primene, kao i ako bude postojao dijalog sa stanovništvom, takav da razumeju proces pristupanja, onda bi i ovaj rok mogao da bude ispunjen" rekao je Denijo, odgovarajući na pitanje “Blica” kako ocenjuje evropski cilj koji je nedavno postavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Konvencija sa šest nevladinih organizacija koja je juče potpisana u ambasadi u Beogradu znači da će Francuska finansijski i stručno pomoći da civilni sektor bude uključen u proces pristupanja EU, što je jedan od uslova za uspeh ovog procesa.Ovim Francuska konkretno pokazuje svoju podršku evropskim integracijama Srbije.

Šest nevladinih organizacija udružilo se u koaliciju “prEUgovor” da bi nadgledali sprovođenje politika iz oblasti vladavine prava i slobode, bezbednosti i pravde i da bi tokom pregovaranja o članstvu predlagali nove mere koje mogu da poboljšaju proces demokratizacije u Srbiji. Koaliciju “prEUgovor” čine Akcija protiv trgovine ljudima, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

Izvor: Blic

Pogledajte još