Gradićemo sa Srbijom elektrane na Drini

BANJALUKA, 5. jula 2009. (Beta) - Republika Srpska i Srbija gradiće na Drini od Foče do Bijeljine sistem hidroelektrana, najavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

U razgovoru sa grupom novinara iz Srbije u Banjaluci, on, međutim, nije precizirao kada će početi realizacija tog projekta. "Mi smo objavili da želimo da integrišemo određene funkcije naših (Srbije i RS) elektroenergetskih sistema i jedan od tih segmenata integracije je zajednička izgradnja sistema hidroelektrana na Drini", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, trenutka finansijska kriza može, međutim, da odloži realizaciju tog projekta pošto je potreban i strateški partner. "S rukovodstvom Srbije sam pre desetak dana razgovarao kako to (gradnju) intenzivirati i saglasni smo da, pored elektroprivreda Srbije i RS, potražimo još jednog partnera koji bi s nama gradio. Ideja je da mi damo prava, a da taj partner bude dovoljno sposoban da na finansijskom tržištu obezbedi novac za izgradnju, uz određenu podelu vlasništva i deonica", kazao je Dodik.

Pogledajte još