Šta se dešava u vašem telu kada prestanete sa pušenjem

“Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u pluća, nanosite štetu vašem telu, licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Piter Selbi, klinički direktor programa za zavisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.

Promene koje se dešavaju u telu nakon poslednje cigarete:

Nakon 20 minuta: Vaš krvni pritisak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratiće se u normalu.

Nakon osam sati: Ugljen monoksid u krvi padne na normalu. Nivo kiseonika se povećava na normalu.

Nakon 24 do 48 sati: Šansa da dobijete srčani udar se smanjuje. Vaša čula ukusa i mirisa su pojačana.

Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.

Nakon dve nedelje: Vaša cirkulacija se poboljšava, i nastavlja da se poboljšava narednih 10 nedelja.

Nakon dva do tri meseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pešačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!

Nakon devet meseci do godinu dana : Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su mnogo otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za polovinu, u odnosu na osobe koje još uvek puše.

Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na nivo koji imaju ljudi koji nikada nisu pušili.

Nakon pet godina: Šanse da obolite od raka pluća se smanjuju za gotovo pola, u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka je takođe smanjen za pola.

Nakon deset godina: Šanse da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerozne stanice su zamenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još