Od najzdravijih biljaka: Zdravo medicinsko pivo

Idealan napitak za ljude koji vole pivo, a ne podnose dobro alkohol; žele osveženje, ali ne i opterećenje.

Kombinacije biljaka daju zanimljiv ukus onome što smo navikli da pijemo pod imenom pivo. Kako su trenutno piva sa voćnim ukusima hit, verujemo da će vam se svideti i ovo sa biljnom kombinacijom. Naravno, donosimo vam uputstva kako da sami napravite svoje osvežavajuće medicinsko pivo.

Koprive i maslačak čine osnovu recepta, a dobijate gorko-slatki ukus zahvaljujući đumbiru, koji je, takođe, pridodat “zdravoj družini”.

Za ovo pivo vam treba: 1 šaka svežih listova koprive, 1 šaka cvetova maslačka, 670 gr šećera, 2 kašike đumbira, svežeg, narendanog, 2 limuna naseckana na kolutiće i 14 gr kvasca.

Koprive stavite u šerpicu i naspite 19 šolji vode, stavite ih na šporet i kuvajte 10 minuta. Procedite u posebnu posudu i ostavite sa strane.

Cvetove maslačka posebno skuvajte sa 19 šolji vode (takođe 10 minuta). Procedite u posudu u kojoj se već nalazi čaj od koprive. Dodajte i šećer i đumbir i sve dobro promešajte.

Prespite u posudu za vrenje (sa poklopcem sa ventilom), stavite kolutiće limuna i pospite kvascem. Sve pokrijte i ostavite da odstoji preko noći. Sledeći dan procedite tečnost, prespite u staklne boce i ostavite na prohladnom i mračnom mestu oko tri nedelje.

Izvor: Haber.ba

Pogledajte još