Ovo je 6 životinja koje bi preživele apokalipsu

Đavolji crv

Preživljava: ogromne pritiske, nedostatak kiseonika, visoke temperature.

Đavolji crv otkriven je 2011. godine, 3.5km ispod Zemljine kore. Ovi crvi provode svoje živote u potpunoj tami. Piju vodu staru 12 hiljada godina i jedu bakterije.

(old_image)

Foto:National Geographic

Skačući pauk sa Himalaja

Preživljava: niske pritiske, najniže temperature

Ovo stvorenje je potpuna suprotnost od đavoljeg crva. Skačući pauk drži rekord kao životinja koja živi na najvećoj nadmorskoj visini (6.6km). Može da preživi duge periode bez hrane, smrzavajuće temperature i izrazit manjak atmosferskog pritiska, jedini izvori hrane za ovog pauka su insekti koje vetrovi nanesu na planinu.

(old_image)

Besmtrna meduza

Preživljava: proces starenja

Ove meduze imaju sposobnost da se u opasnim situacijama vrate u “dečije stanje”, što ih efektivno čini besmtrnim. Izgleda da nema ograničenja koliko puta mogu da se vrate u detinjstvo. Nažalost, u tom stadijumu su veoma osetljive na bolesti i bespomoćne pred predatorima.

(old_image)

.

Crvena buba potkornjak

Preživljava: Ekstremnu hladnoću.

Insekt iz severnih krajeva Aljaske i Kanade može da preživi temperature do -150 stepeni Celzijusa, tako što proizvede antifriz protein koji sprečava kristalizaciju njegove krvi. Krv mu je takođe ojačana glicerolom, koji sprečava smrzavanje.

(old_image)

Pompej crv

Preživljava: Izrazito visoke temperature, varijacije u temperaturama

Pompej crvi naseljavaju morske dubine i žive isključivo u termalnim otvorima u okeanskom dnu. Repovi su im u termalnim otvorima, koji dostižu temperature do 80 stepeni Celzijusa. Njihove glave vire iz ovih otvora kako bi Pompeji hvatali plen, na temperaturi preko 30 stepeni nižoj. Misli se da je njihova otpornost tolika zahvaljujući sloju posebnih bakterija na njihovim telima koje obezbeđuju izolaciju.

(old_image)

Tardigrad

Preživljava: Praktično sve

Ove životinje dugačke samo nekoliko milimetara mogu da prežive sve što naiđe. Temperature bliske apsolutnoj nuli i 150 stepeni Celzijusa ne predstavljaju problem. 1200 puta više od atmosferskogt pritiska? Nije to ništa. Ne brine ga ni dehidratacija, pošto može da izdrži do 10 godina bez vode. Radijacija smrtonosna za ljude puta 1000? Nikakav problem. Kako bi saznali koliko su zapravo otporni, naučnici su poslali ove stvorove u svemir 2007. Rezultat? Vratili su se nazad na Zemlju neogrebani.
A i, nekako su čudno slatki.

(old_image)

T.D.

Pogledajte još