RFZO izneverio devojčicu iz Žitorađa:Transplantacija tek kad napuni 18

Ova sramna odluka doneta je iako je Nevena u kritičnom stanju, jer joj pluća rade sa svega 20 odsto kapaciteta, zbog čega je poslednjih meseci 24 sata na kiseoniku! Devojčica od rođenja boluje od cistične fibroze i transplantacija je jedina šansa da ponovo diše punim plućima, ali joj je za to neophodno 120.000 evra!

"Ovu odluku RFZO je doneo po starom Pravilniku o lečenju u inostranstvu, pa sada pitam, šta je sa novim Pravilnikom, koji je nedavno usvojen i po kome ne postoji starosna granica za odlazak u inostrane klinike na lečenje. Ovo je drugi put da nas odbijaju i više nemamo živaca da se borimo s tim.

Ministarstvo: RFZO da ponovo razmotri odluku

U Ministarstvu zdravlja, povodom slučaja male Nevene, rečeno je da je to Ministarstvo odmah reagovalo u skladu sa svojim mogućnostima. „Institutu za majku i dete Srbije predloženo je da konzilijum Instituta još jedanput proveri ispunjenost uslova propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo. RFZO je predloženo da još jednom razmotre odredbe Pravilnika, kako bi se na efikasniji način obezbedilo ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Za razliku od njih, nadležni iz RFZO nisu odgovorili na pitanja po kom pravilniku su odbili da snose troškove transplantacije pluća za Nevenu.

Javno su pričali da će pomoći maloj Neveni, ali umesto pomoći stiglo nam je rešenje da smo odbijeni. Sad samo hoću da se zna istina", kaže za „Alo!“ Nevenina majka Ljiljana i dodaje da od Fonda čak nisu ni tražili da snosi sve troškove lečenja, već samo da im pomogne, jer već mesecima traje akcija prikupljanja pomoći za njenu ćerku.

Ljiljana ističe i da su ih posle ovakve odluke RFZO kontaktirali iz Ministarstva zdravlja i predložili im da ponovo predaju zahtev, a ona se pita „dokle više?“.

"Krajem avgusta nam nisu prihvatili zahtev, a onda smo, pošto je usvojen novi Pravilnik o lečenju u inostranstvu, predali novi zahtev 20. septembra nadajući se da će naša ćerka konačno moći da ode na lečenje, ali ni to nije bilo dovoljno"
, ogorčena je majka. Ona napominje i da je Nevena stavljena na listu čekanja, ali da ne može ništa više da se uradi dok ne prikupe novac.

Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, koji se sastao sa Neveninom majkom, kaže da je tim povodom sa skupštinske govornice postavio pitanje Vladi.

"Obrazloženje RFZO je skandalozno. Ona diše sa manje od 20 odsto kapaciteta pluća, a neko se usuđuje da joj kaže strpi se još dve godine, diši na slamčicu, pa kad napuniš 18, ako preživiš, mi ćemo ti platiti lečenje. Ovde se radi o borbi za život i niko nema prava da se tako ponaša. Daj, bože, da detetu ne bude ništa, ali šta ako se njeno stanje pogorša ili ne daj bože ne preživi", pita Milisavljević i dodaje da je „za njega kao lekara i kao oca odluka RFZO skandalozna“.

Računi za pomoć!

Nevenini roditelji ni do sada nisu imali pomoć od države, sami su stupili u kontakt sa bečkom klinikom, sami organizovali preglede, transport i sve što je bilo potrebno. Nadali su se da će se nešto promeniti posle donošenja novog Pravilnika o lečenju u inostranstvu, ali je država opet zakazala. Njeni roditelji Ljiljana i Srđan i tetka Aleksandra pokrenuli su akciju prikupljanja novca za transplantaciju.

Pomoć da devojčica otputuje na neophodnu operaciju može se uplatiti na dinarski račun Komercijalne banke: 205 – 9011005105980-50

Izvor: Alo

Pogledajte još