Jovanka Broz biće sahranjena uz gardu i govor premijera

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani će prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Dačića od Jovanke Broz oprostiće se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksic i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima poći će sa Centralnog groblja i u 10 sati biće postavljan ispred "Kuće cveća", a sat vremena kasnije za građane će biti otvorene glavne kapije u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. U podne je predviđeno obraćanje premijera, zatim Zečevihca i Aleksića, a pola sata kasnije će mesto gardista pored kovčega zauzeti počasna straža Šeste ličke divizije.

Građani će zatim u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera.

Na ploči će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da će sahrana biti obavljena "bez velike pompe, gužve i velikih troškova", ali da će "u svakom slučaju to biti sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države".


"To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo",
rekao je Ljajić.

Do sada je potvrđen dolazak na sahranu više od 20 stranih delegacija.

Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Blic

Pogledajte još