Stigle i droge za silovanje - "rufi" i GHB

Iako do sada kod nas nije potvrđen nijedan slučaj korišćenja smrtonosne droge „krokodil”, nastale u izolovanim gradovima istočne Rusije, na srpskom narkotržištu i bez nje postoji veliki broj drugih opasnih droga, piše Dnevnik.

Posebno brine pojava takozvanih droga za silovanje „rufi” i GHB, kao i novih verzija poznatih sintetičkih droga koje gotovo svakodnevno izlaze iz ilegalnih laboratorija.

Naime, osim „klasičnih” narkotika, na crnom tržištu su se u poslednje vreme pojavile i ove droge čija popularnost u SAD i Evropi stalno raste, a kod nas je ušla preko dilera koji na crno preprodaju „vijagru”, etarske psihosupstance i slične preparate.

Tableta „rufija” („rofinol” ili flunitrazepam) može se nabaviti za desetak evra, a dileri relativno lako dolaze do novih količina jer je u nekim evropskim zemljama još uvek u legalnoj prodaji kao lek protiv nesanice. Veća količina te supstance u kombinaciji s alkoholom izaziva amneziju, a takvo njegovo dejstvo, koje počinje već nekoliko minuta po uzimanju, može potrajti i duže od 12 sati.

Prvi simptomi su omamljenost, blaga mučnina i pospanost, a s većom količinom alkohola javljaju se i problemi s kretanjem i dezorijentisanost. S obzirom na dejstvo i to da se lako rastvara u tečnosti, devedesetih godina prošlog veka se u Americi „proslavio” kao droga za silovanje, a ubrzo se njegova upotreba proširila i na druge kontinente. Osim silovatelja, koriste ga i pljačkaši da bi uspavali svoje žrtve, a često ga upotrebljavaju alkoholičari i zavisnici od heroina da bi pojačali dejstvo.

Novina na srpskom narkotržištu je i preparat pod nazivom GHB (gama-hidroksi-butirat), koji je takođe poznat kao droga za silovanje. Nema boju i miris, pa ga je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve, a naziva se i tečnim „ekstazijem”.

Jedan gram GHB prodaje se za 20 do 30 evra. Dejstvo GHB-a najčešće počinje već 10 do 20 minuta posle uzimanja, najjače je oko dva sata nakon uzimanja, a može potrajati i duže od deset sati.

GHB može izazvati laganu psihičku zavisnost kod redovnih korisnika, a delovanje je slično dejstvu alkohola. Kod uzimanja manje količine dolazi do poboljšanja raspoloženja, smanjenja društvene inhibicije i motoričkih sposobnosti, dok kod većih količina može doći do vrtoglavice, teškoća u fokusiranju pogleda, promene raspoloženja, pričljivosti i pojačanja erotskih nagona.

Zbog načina na koji deluju uzete u manjim količinama, te droge u žargonu nazivaju se još i „droge ljubavi”. Upravo to izuzetno pogoduje silovateljima jer često imaju svedoke da je žrtva pristala ili se ponašala kao da podstiče seksualni odnos sa silovateljem.

Izvor: Novosti

Pogledajte još