Nov način zapošljavanja - Radnik na lizing

I dok je lizing radne snage kompanijama primamljiv jer ostvaruju uštede, za sindikate predstavlja način za zloupotrebu radnika. Nadležni tvrde da će novim Zakonom o radu uvesti red i da će strogo kontrolisati njegovu primenu.

Pred nama su nova pravila, ali i utvrđivanje broja ljudi koji je lizingom došao do posla. Tačni podaci ne postoje, ali je procena da ih ima i do 50.000. Broj agencija uvećava se iz dana u dan.

U jednoj od najvećih, negiraju da je bitan samo interes kompanija. Nikola Milosavljević iz agencije "Adeko" kaže da oni i radnicima nude sigurnost i da se Zakon o radu u potpunosti primenjuje.

"To znači da oni imaju platu na vreme, da se porezi i doprinosi uplaćuju na pun iznos zarade, kao i da imaju plaćen godišnji odmor, bolovanje i sve ostalo što podrazumeva Zakon o radu. Što znači da ovde nema nikakve priče o bilo kakvoj vrsti zloupotrebe zaposlenih i bilo kakvoj sivoj zoni"
, objašnjava Milosavljević.

U "Adeku" naglašavaju da ih kompanije kontaktiraju, jer znaju da mogu u kratkom roku da dobiju kvalitetan kadar.

Međutim, sindikati su nepoverljivi. Za njih je iznajmljivanje radne snage još jedna mogućnost da se na uštrb radnika dođe do veće zarade.

Dragan Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tvrdi i da većina kompanija ne poštuje pravila.

"Kod nas su poslodavci uvek spremni da izvrdaju zakon i da urade nešto što nije ili je možda u skčladu sa zakonom i uvek gledaju da ako mogu urade nešto naopako. To je najveći problem - to što nema kontrole. Inspekcija rada vrlo slabo radi svoj posao. Oni ne kontrolišu ni sad ni primenu kolektivnih ugovora, ni primenu zakona ni bilo čega"
, podseća on.

Zarubica smatra da nezaposlenost i velika borba za posao najviše pogoduju menadžerima koji jure veću zaradu. Tvrdi da za poslove koji vrede 50.000, izdvajaju i dva puta manje novca.

Odgovor države, u smislu pripreme propisa, bio je neophodan jer je procena da će taj način zapošljavanja u narednom periodu postati još masovniji. Prvi korak, prema rečima Zorana Martinovića iz Ministarstvo rada i socijalne politike, biće utvrđivanje koje agencije mogu da nastave sa poslom.

"Namera je da ti uslovi za registraciju budu jasni, da se ne pojavi poplava tih agencija, da rad preko agenije ne postane dominatan oblik zapošljavanja, a to se može definisati i kroz ograničavanje ukupnog broja zaposlenih koja u jednom preduzeću biti iznajmeljena preko agencija za zapošljavanje, i preko složenijih uslova za registraciju tih preduzeća, i za povećanje osnivačkog uloga u tim agencijama", najavljuje on.

Nova pravila trebalo bi da smanje mogućnost zloupotrebe, ali i da u uvedu red u oblast koja da sada uopšte nije bila definisana.

Izvor: B92

Pogledajte još