Što bliže Briselu, tepisi sve prašnjaviji: EU propisi umanjuju snagu usisivača

Popularni modeli usisivača koje milioni građana koriste u svojim kućama i stanovima uskoro će biti redizajnirani i zamenjeni ekološki manje štetnim modelima sa smanjenom sposobnošću da iz tepiha izvuku nečistoće. Brisel je ovu odluku objasnio željom da umanje zagađenje životne sredine, a da misle ozbiljno svedoči i plan da se u naredne tri godine iz upotrebe izbaci sva oprema za čišćenje čija snaga prelazi 900 vati. Snaga usisivača koje narod kupuje uveliko prelazi preporuke Evropske unije, pa je u domaćinstvima širom Evrope, među aparatima za čišćenje, najviše onih od 2.000 vati.

Ono što bi trebalo najviše da zabrine građane je to što će izbacivanje jačih “mašina“ iz prodavnica i pravljenje novih sa ograničenom snagom dovesti do skoka cena na tržištu. Kako će umanjena snaga značiti i manju moć čišćenja, proizvođači će tragati za novim rešenjima za usisivače koji će uz smanjenu snagu i dalje biti efikasna pomoć u čišćenju.

- Smanjenje snage usisivača neće spsiti planetu, ali će ceh redizajniranja i stvaranja novih modela platiti niko drugi nego - potrošači - kažu u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom usisivača.

Čak i lekari upozoravaju da smanjena snaga usisivača može imati negativne zdravstvene rizike, jer usisivač neće biti dovoljno jak da očisti prašinu koja je kod mnogih građana pokretač alergija.

Kako većina građana Srbije kupuje usisivače od 2.000 vati, pa naviše, čini se da će nam što smo bliži EU, tepisi biti sve prljaviji.

Izvor: Blic

Pogledajte još