U Australiji otkriven „izgubljeni svet“

Konrad Hoskin sa Univerziteta Džejms Kuks i tim magazina „National Geographic“ uz pomoć helikoptera spušteni su na planinski venac Kejp Melvil početkom ove godine i nakon spuštanja su bili iznenađeni onim šta su tamo pronašli.

Tim je otkrio gekoa bizarnog izgleda, guštera zlatne boje i neobičnu žabu – tri vrste koje nikada do sada nisu bile viđene.

„Vrh Kejp Melvila je izgubljeni svet. Pronalaženje ovih novih vrsta može se nazvati otkrićem koje se dešava samo jednom u životu. I dalje sam zapanjen onim šta smo otkrili. Otkriće tri nove vrste kičmenjaka je samo po sebi neverovatno, ali njihovo pronalaženje u zemlji za koju mislimo da smo je skoro celu istražili je prosto fascinantno“
, izjavio je Hoskin.

Sudeći po ekipi magazina „National Geographic“, oni planiraju da se vrate na Kejp Melvil u narednih par meseci kako bi krenuli u potragu za još nekim novim vrstama koje tamo žive, uključujući puževe, zmije, paukove i možda čak male sisare.

„Sve životinje koje smo otkrili su neverovatne samo zbog tog što su bile sposobne da izdrže milione godina na istoj lokaciji bez izumiranja“
, zaključuje Hoskin.

Izvor: b92

Pogledajte još