Putin: Biće vam lepo u Sočiju, bez obzira na seksualnost!

"Učinićemo sve da se sportisti, gledaoci i posetioci dobro osećaju na Olimpijskim igrama, bez obzira na njihovu nacionalnost, poreklo ili seksualnu orijentaciju", rekao je Putin.

Predsednik Rusije sastao se danas u Sočiju sa novim predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom i čelnicima saveza zimskih sportova u zemlji da obeleže 100 dana do početka ZOI, koje će se održati od 7. do 23. februara u letovalištu na Crnom moru.

Rusija je u junu usvojila kontroverzni zakon o homoseksualcima, u kome je zabranjena svaka "propaganda" homoseksualnosti maloletnicima, za čije kršenje su predviđene novčane kazne, ali i zatvor.

Taj zakon našao je na oštre osude van Rusije, a mnogi sportisti, glumci i druge javne ličnosti, među kojima su ministri pojedinih zemalja, upozorili su da je zakon podložan veoma širokoj interpretaciji i da je suštinski diskriminatorski.

Među tim protestima čuli su se i pozivi da se bojkotuju ZOI. Ovog meseca je 15 severnoameričkih i evropskih sportista zatražilo od Baha da MOK zauzme stav po ovom pitanju, navodeći da taj ruski zakon "jasno krši" Olimpijsku povelju, koja zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije.

Beta

Pogledajte još