Mića Jovanović se nudi da spase Petnicu

Ako do dogovora dođe, Petnica neće postati vlasništvo “Megatrenda”, ali će najtalentovaniji naučnici biti “regrutovani” u redove nastavničkog kadra Univerziteta.
Mića Jovanović

Neizvesno finansiranje Petnice za 2014.
U Petnici s nestrpljenjem čekaju narednu sednicu skupštinskog Odbora za obrazovanje, zakazanu za sutra, kada bi nadležni iz Ministarstva prosvete trebalo da ponude makar rok u kojem će uplatiti planiranih 28 miliona dinara neophodnih za osnovno funkcionisanje Istraživačke stanice. “Ministarstvo je na potezu jer je od Vlade Srbije dobilo novac namenjen Petnici. Ovo nije prvi put da se novac uplaćen određenom korisniku preusmeri negde umesto onome kome je Vlada odredila. Ministar Tomislav Jovanović je prošle nedelje najavio da će novac biti uplaćen, a sada očekujemo da čujemo i kada će se to desiti”, kaže Vigor Majić, direktor Petnice.


Zasad ne znamo tačno o kojim sredstvima se radi, ali za početak bismo izdvojili novac kojim bi mogla da se pokriju trenutna dugovanja Istraživačkog centra. Univerzitet “Megatrend” je nedavno uveo beplatno studiranje za sve studente prve godine, što je bio veliki udar na naše finansije, a da nije tog programa - ne bi bilo limita u finansijskoj pomoći Univerziteta
- rekao je za “24 sata” rektor “Megatrenda” Mića Jovanović.

Jovanović takođe otkriva da ovo nije prvi put da Ministarstvu prosvete nudi finansijsku pomoć za Istraživački centar.

- Znajući za probleme s kojima se Petnica već godinama suočava, sa istim predlogom sam se obratio i bivšem ministru prosvete Žarku Obradoviću, ali do saradnje nije došlo - rekao je on.

Šef “Megatrenda” naglašava da ovaj finansijski program pomoći ne podrazumeva nikakvo preuzimanje Petnice od “Megatrenda”.

- Nismo razmišljali ni o kakvom vlasničkom preuzimanju Istraživačkog centra: “Megatrend” nema takvih ambicija. Ipak, s obzirom na to da se u slučaju Petnice radi o najuglednijem istraživačkom institutu u Srbiji i jednom od najboljih u regionu, Univerzitet bi najtalentovanije naučnike koristio kao kadrovsku bazu, nudio bi im posao u svojstvu saradnika u nastavi tj. asistenata, a zatim i profesora - završava Jovanović.

Nikola Božić, šef Odeljenja matematičko-tehničkih nauka u Petnici, kaže da nikakav predlog “Megatrenda” ili Ministarstva prosvete još nije stigao u Istraživački centar.

- Ne možemo komentarisati ove spekulacije dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu od Ministarstva obrazovanja. Prosto, za sada u tim glasinama postoji previše nepoznatog, i moramo da saznamo više o svemu pre nego damo svoje mišljenje - rekao je Božić, koji je izrazio čuđenje “kako privatno lice može da finansira centar”.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još