Uspešni pregovori u Abu Dabiju: Fabrika avio-delova u Zemunu

- Reč je o fabrici avio-komponenata za „Boing“ i „Erbas“ koja bi trebalo da zaposli oko 600 ljudi. Mislim da smo našli mesto u Zemunu, zato što je njima važno da fabrika bude blizu aerodroma - rekao je Vučić.

Iz Abu Dabija u najskorije vreme treba očekivati i ulaganja od 100 miliona evra u srpsku poljoprivredu. Trećinu investicije od 400 miliona dolara u srpsku poljoprivredu “Al Dahra” je namenila za kupovinu osam poljoprivrednih kombinata. Ostatak će biti investiran u opremanje njihovog zemljišta sistemima za navodnjavanje, plus 24.000 hektara.

NBS čeka zahtev
Rojal banke Narodna banka Srbije još uvek nije primila zvaničan zahtev za rad Rojal banke iz Abu Dabija u Srbiji, kažu za “Blic” u NBS. Prema nezvaničnim informacijama, ova banka bi trebalo da zatraži licencu u toku ovog meseca, dok bi sa radom na srpskom tržištu počela u 2014. Njen osnovni cilj bio bi praćenje poslova svojih kompanija u Srbiji, ne i rad sa građanima. Iako se u javnosti spekulisalo da bi se Rojal banka bavila tzv. šerijatskim bankarstvom, što znači da novac daje bez naplate kamate, ipak je reč o konzervativnoj banci koja posluje slično evropskim bankama.

Tim novcem biće finansirana i nabavka opreme i sredstava za izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane. „Al Dahra“ bi trebalo da preuzme gazdinstvo „7. juli“ u Surčinu koje pripada PKB, kao i gazdinstva “Agrobačka”, „Dragan Marković“ iz Obrenovca, “Bratstvo-jedinstvo” iz Neuzina, “Jadran”, “Mladi borac” iz Sonte, “Omoljicu i “Vojvodina” iz Starčeva.

- Predugovor o preuzimanju gazdinstva 7. juli je potpisan, ali u predviđenom roku nije i došlo do transakcije - kaže direktor PKB Rajko Mandić za “Blic”. Gordana Radovanović, zamenica direktora gazdinstva „Dragan Marković“, kaže da do sada nije bilo konkretnih poteza.

Koordinator ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović veruje, međutim, da će svi najavljeni projekti biti realizovani i kašnjenja objašnjava srpskom tradicionalnom birokratskom sporošću.

- Ne plašim se Arapa, novac će biti obezbeđen, plašim se samo naše administrativne sporosti, ali to ćemo maksimalno otklanjati - rekao je Dželetović za “Blic”.

„Al Dahra“ je zainteresovana i za proizvodnju poluprovodnika, odnosno čipova.

Izvor: Blic

Pogledajte još