Novi Sad: Od šuge obolelo 19 studenata

"Prošle godine bilo ih je ukupno 55, ali je do ovog perioda bilo više obolelih nego sada. Ipak, narednih dana i nedelja očekujemo da će još studenata biti zaraženo" kaže Lidija Turo, epidemiolog u Zavodu za zadravstvenu zaštitu studenata.

Ona napominje da se ova parazitarna bolest prenosi direktinim, dužim kontaktom sa kožom bolesnika, seksualnim odnosom, ili indirektno, putem posteljine ili odeće. Inkubacija traje od dve do šest sedmica, od kontakta sa parazitom do pojave prvih simptoma.

"Osobe koje imaju šugu obično prvo osećaju svrab između prstiju, po trbuhu, oko zglobova... Svrab se pojačava kad je toplo i nakon tuširanja. Šuga se obično javlja simetrično i pojavljuju se crvenkasti sitni čvorići koji izgledaju kao bubuljice. Na glavi i licu nema promena na koži, jer parazitu ne odgovaraju lojne žlezde koje se tu nalaze" objašnjava doktorka Turo.

Ona dodaje da je problem što se šuga često pogrešno dijagnostikuje jer se prvo posumnja na alergiju.

"Rana dijagnostika je izuzetno važna, da bi se sprečilo prenošenje na druge ljude. Lična higijena je bitna, ali ne igra ključnu ulogu, jer se može zaraziti bilo ko. Savet studentima je da se obavezno jave lekaru, ako primete neki od pomenutih simptoma, kako bi ubrzali svoje lečenje i sprečili dalje širenje parazita" kaže Turo i dodaje da je važno istovremeno lečiti i seksualne partnere i sve koji su bili u dužem bliskom kontaktu sa pacijentom.

Trenutno Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata realizuje projekat “Šuga - ne stidi se, lekaru javi se”. Cilj je da studenti znaju da je šuga prisutna, ali i kako da je prepoznaju, kako se širi i šta da urade u toj situaciji.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još