Lane to ne može na engleskom i ostale X vragolije

"Sad kad uleti Aleksandra Radović i razdere se - A gde vam je vibrato mamu vam j*bem!" - samo je jedan u moru urnebesnih tvitova koji su vitlali u isto vreme sa prvom epizodom famoznog, mesecima najavljivanog, X faktor-a.

Dok ne krenu takmičarske večeri i ne iskristališu se favoriti, pažnja auditorijuma je, naravno, na žiriju. Napetost između Laneta i Kiki, odnosno grada i sela, harmonike i klavira, porodičnog renomea i s namerom dođoh u veliki grad scenarija - tek bi trebalo da se razbukti i zasladi muke talenata. Za sada se sasvim solidno foliraju. Animozitet, medijima odavno poznat, zadržava se samo na "govoru tela" tako da je akcenat dramaturgije na odevnim kombinacijama Emine Jahović Sandal. I moram da vam kažem, odlične su!

Emina je u šou ušla stidjivo, štaviše u prvim razgovorima sa kandidatima delovala je kao prelepa lutka kojoj malo baguju baterije pa pravi neuverljive pokrete i izgovara reči isprekidano. Ipak, u dijalogu sa bivšim dečkom Marije Šerifović (avaj, ovo još besmislenije izgleda kad se napiše) bila je odlična. Takvo karikiranje pokreta izveštačenih dečkića koji maštaju da bar jedan dan budu Dara Bubamara, Seka ili kakva slična folk fatalka, odavno nije viđeno. Dovoljno da joj čovek oprosti i to što ocenjuje pevanje a sama peva isključivo u žanru koji je i proslavila - šaptalice.

Tvist sa obrvama preznojenog Šerifovićkinog bivšeg, kome principijelni vicešampion Evrovozije nije dao da prođe dalje zbog akutnog pomanjkanja domaćeg vaspitanja, bio je urnebesan. Morao je dečko da se pravda što poteže pincetu da razdeli monoobrvu od koje mu se nije video X faktor.

Zenit je svakako saosećanja vredna Lanetova nemogućnost da doživi stihove na engleskom jeziku. Nije mu to to. Mislim, njegova stvar i njegov hendikep ali odakle "cenjenom balkanskom autoru" ideja da to važi i za ostatak neengleskog čovečanstva sa akcentom na Šumadiji?

Kristina Kovač je rekla ključnu stvar. Taman kada je Željko krenuo da plete nogicama uz "Jovano Jovanke", Kristina, u tekstovima koji su najavljivali X faktor predstavljena kao veštica nad svim talent šou vešticama, postavila je pitanje - Kako očekuješ da će ona bolje da oseti platno, potok i Jovanku od pre dva veka a ne aktuelnu pesmu na engleskom jeziku?"

Ali, Lane se nije dao. Izem ti jezičku barijeru. Ipak, kao što napisa neko na Tviteru, zaslužio je da se treći mega avion novostvorene AIR Serbia-e nazove po njemu. Emocije su emocije isključivo na neiskvarenom valjevskom a sve ostalo je čista podmetačina trulog Zapada koji nije zainteresovan za balkansku kompozitorsku vele silu. Neće da može!

Nikola Marković

Pogledajte još