Ružić: Najveći izazov na putu ka EU je naš mentalitet

Ružić kaže će najveći izazovi ka punopravnom članstvu biti finansijski kapacitet za sprovođenje reformi društva i naš mentalitet.

Ružić je napomenuo da su izazovi do sada, kada je reč o Srbiji, bili političke prirode. “Imali smo sijaset problema sa kojima smo se sučeljavali u prethodnih 20 godina. Mislim da smo sve te probleme rešili na adekvatan način”, rekao je Ružić Tanjugu u Kruševcu.

On je dodao da je ova Vlada predvođena premijerom (Ivicom) Dačićem i prvim potpredsednikom (Aleksandrom) Vučićem pokazala kredibilitet i potpisivanjem briselskog sporazuma i njegovom implementacijom dokazala da zaista želi da razveže taj poslednji gordijev čvor, a to je normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Očekujem, ono što mnogi ne očekuju, da najveći izazov na našem putu ka punopravnom članstvu u EU bude budžet, odnosno finansijski kapacitet za sprovođenje reformi društva koje radimo zbog sebe i naš mentalitet. Smatram da je mnogo važno da građanima objasnimo da niko sa strane neće doći da reformiše naše društvo u interesu građana, nego da to moramo raditi sami”, istakao je Ružić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Srbija otpočne pregovore sa EU u decembru, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije izrazio je uverenje da će se međuvladina konferencija kojom će se simbolično otpočeti proces političkog pregovaranja održati ili u decembru ili do kraja januara.

“Ono što nas očekuje, to je najvažniji dokument koji će opredeliti sudbinu i dinamiku ovog procesa, a to je pregovarački okvir koji očekujemo 20. decembra”
, rekao je Ružić i istakao da je od vremenskog okvira bitnija struktura pregovaračkog, rekavši da je u tom pogledu blagi optimista.

Ružić, koji je i predsednik izvršnog odbora SPS, prisustvovao je danas redovnom sastanku funkcionera SPS-a u Rasinskom okrugu sa kojima je, između ostalog, razgovarao i o predstojećem kongresu Socijalističke partije Srbije koji će se održati sledeće godine.

Na pitanje novinara da li je na stranački sastanak došao automobilom Vlade Srbije, Ružić je odgovarajući potvrdno napomenuo da je došao u dvojnoj funkciji, i da će osim Kruševca posetiti Prokuplje i Niš.

Istakavši da jeste važno da se ustanovi “ko kojim automobilom ide i u koje svrhe”, Ružić je naveo i da nažalost postoji mnogo drugih zloupotreba koje treba sankcionisati.


B92

Pogledajte još