Britanci nezadovoljni zbog manje šećera u džemu

0

Britanija je odlučila da smanji minimalni nivo šećera sa 60 na 50 odsto u džemovima, kako bi oni bili konkurentniji u inostranstvu, no neki političari smatraju da bi to moglo da tradicionalni britanski doručak, koji podrazumeva i buter i džem, pretvori u "bućkuriš".

Prema pravilima u Britaniji, da bi se neki proizvod nazivao džemom mora da ima najmanje 60 odsto šećera, a najavljeno smanjenje je zabrinulo poslanicu Tesu Mant, koja je danas rekla za Bi-Bi-Si (BBC) da će menjanje standarda štetiti tradicionalnom britanskom doručku za koji se služe kobasice, jaja, pasulj, paradajz, i na kraju tost s buterom i džemom.

„Mislim da će to predstavljati kraj britanskog doručka kakav nam je poznat. Ako se ta pravila promene, završićemo na nečemu što će mnogo više ličiti na francuski ili nemački proizvod, ili što je još gore – na američki, gde pre imaju nešto što se može nazvati voćnim buterom ili voćnim namazom. Neodredjene je boje i nema isti ukus, i svakako nema rok trajanja kao (naš) džem“, smatra Mantova.

Istoričarka hrane Lora Mejson kaže, medjutim, da ona „preteruje“, iako voćni namazi sa manje šećera imaju manje čvrstu strukturu od džemova koje tradicionalno vole Britanci, ali istovremeno, na britanskom tržištu se već godinama mogu naći namazi i sa manje šećera koji su takodje, kako je navela, „veoma fini“.

(Beta-AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.