Sahrana Srđe Popovića u subotu u 13 časova na Novom groblju

Popović je bio ugledni advokat i intelektualac. Rođen je 1937. u Beogradu, u advokatskoj porodici.

Pravni fakultet je završio 1961. godine i postao partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac Miodrag. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji, a zastupao je optužene u političkim procesima.

U novije vreme je u javnosti govorio najčešće kao advokat porodice ubijenog premijera Srbije i insistirao na rasvetljavanju političke pozadine atentata.

Branio je Zorana Ðinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Leonida Šejku, Vojislava Šešelja, Dragoljuba Mićunovića, Franju Tuđmana, Dobroslava Paragu.

Autor je knjiga „Kosovski čvor - drešiti ili seći“ s grupom autora (1990), „Put u varvarstvo“ (2000), „Poslednja instanca“ - I, II, III (2003), „Nezavršeni proces“ (2007), „One gorke suze posle“ (2010).

Bio je jedan od osnivača Svetske asocijacije pravnika, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, član Savetodavnog odbora Helsinškog odbora za ljudska prava u Njujorku, a dobitnik je i nagrade Vladavina prava, koju dodeljuje Američka asocijacija advokata.

Blic

Pogledajte još