Fakulteti u Beogradu duguju 50 miliona dinara za struju

Među ovim visokoškolskim ustanovama je i grupa tehničko-tehnoloških fakulteta koji su Senatu BU predložili da se kod Skupštine grada pokrene inicijativa da fakulteti BU dobiju mogućnost subvencionisanog plaćanja grejanja, koje inače sada plaćaju po ceni koja važi za poslovni prostor.

- Od 31 fakulteta samo je 16 poslalo podatke o dugovanjima. Neki od njih nemaju dugove, dok dugovanja onih koji ih imaju iznose oko 50 miliona dinara. Među onima koji nisu dostavili te podatke takođe ima onih koji duguju, pa je procena da je ukupan dug negde oko 100 miliona dinara - rekao je dr Miodrag Popović, prorektor za finansije BU.

Dekanka poljoprivrednog fakulteta dr Milica Petrović kaže da je ovaj fakultet ove godine u junu bio isključen sa sistema daljinskog grejanja, da ga prošle godine nije bilo 10-15 dana, a pretprošle mesec dana.

- Oko 60 odsto troškova koje imamo odlazi na struju i grejanje. Ukupan iznos koji dugujemo za struju i grejanje 24. oktobra ove godine bio je 41 milion dinara, od čega je fakultet platio 26 miliona. Na mesečnom nivou samo za struju plaćamo 1,2 miliona dinara - rekla je dr Petrović.

Mašinski fakultet je za grejanje dužan oko 18 miliona dinara. Dekan ovog fakulteta dr Milorad Milovančević kaže da je ove godine na ime grejanja plaćeno više nego što je to bio slučaj 2012, kada je ova ustanova raspolagala sa više novca za te namene

- Preostali gradovi gledaju na svoje univerzitete, i pomažu im na neki način. To nije slučaj sa Beogradom - rekao je Milovančević.

Rektor BU Vladimir Bumbaširević kaže da novac koji fakulteti dobijaju od države nije dovoljan i ističe da se neki fakulteti suočavaju sa ukidanjem grejanja, dok će se drugima to vrlo brzo desiti.

Sredstva koja fakulteti dobijaju od Ministarstva prosvete nisu dovoljna da se plate komunalne usluge, zbog čega je Ministarstvo za te namene tražilo novac iz budžetskih rezervi.

- Tražili smo da univerziteti dobiju više novca. Međutim, da li će i u kojoj meri to biti prihvaćeno trebalo bi da se zna do petka, kada će Vlada o tome odlučivati. Nadam se da će ovaj problem biti prevaziđen - rekao je ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Izvor: Blic

Pogledajte još