Amerikanci prisluškuju i papu

Među telefonskim razgovorima koji su prisluškivani u Italiji su i oni vođeni u Vatikanu, navodi "Panorama". Nedeljnik, koji pripada porodici Berluskoni, ne navodi izvor u ovom članku koji je poslat i drugim medijima.

U Italiji je 2012. i 2013. godine samo u jednom mesecu prisluškivano 46 miliona telefonskih razgovora, objavljeno je na internet sajtu "Kriptom", ali je ovu informaciju indirektno demantovala italijanska tajna služba.

Strahuje se da je "američko veliko uho" nastavilo da prisluškuje razgovore kardinala sve do početka konklave 12. marta, kada je izabran papa Franjo, navodi nedeljnik.

U tekstu se dodaje da su prisluškivani dolazni i odlazni pozivi iz rezidencije u Rimu u kojoj je živio Horhe Mario Bergoljo, sadašnji papa.

Prema izveštajima "Vikiliksa", na koji se poziva "Panorama", postoji sumnja da je kontrolisana i komunikacija sadašnjeg poglavara Rimokatoličke crkve.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi umanjio je značaj ove informacije.
- Nemamo nikakve informacije o ovome. U svakom slučaju, nismo zabrinuti - izjavio je Lombardi komentarišući članak u "Panorami“.

Sjedinjene Američke Države su juče odbacile optužbe koje su objavili evropski mediji o nedavnom prisluškivanju komunikacija u Evropi.

Izvor: Blic

Pogledajte još