Zrenjanin: štrajk glađu radnika propalih fabrika

0

Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas je štrajk glađu započelo 12 nezadoviljnih radnika iz propalih zrenjaninskih fabrika.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije (NSJS) Ranko Hrnjaz izjavio je da se jedan deo radnika odlučio da štarjkom glađu skrenu pažnju državnih organa i javnosti na svoje i na društvene probleme, nastale tokom tranzicije i privatizacije.

– Njih 12 je počelo štrak glađu jer se ni jedan problem na koji smo ukazali još u aprilu ne rešava ni od strane drzavnih, ni lokalnih organa – rekao je Hrnjaz.

Nezadovoljni radnici su prethodno danas protestovali u centru grada, potisivali peticiju i svoje zahteve obrazložili pred odbornicima na redovnoj sednici Gradske Skupštine.

Uz protivljenje najvljenim izmenama zakona o radu, o štrajku i o penzijsko-invaliskom osiguranju, NSJS zaheva od nadležnih državni organa da utvrde odgovrnost za oko 50 neuspelih privatizacija, u kojima je u Zrenjaninu, po oceni Hrnjaza, bez posla ostalo 30.000 radnika, a ne samo za 24 u Srbiji, od kojih su iz Zrenjanina „Jugoremedija“ i „Šinvoz“.

Hrnjaz kaže da sa NSJS protest organizuje i uduženje nezaposlenih koje uglavnom čine kojimuškarci i žene sa višegodišnjim radnim stažom i sa pravosnažnim presudama da im firme duguju od 500 000 dinara do nekoliko miliona dinara.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.