Zrenjanin: štrajk glađu radnika propalih fabrika

Potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije (NSJS) Ranko Hrnjaz izjavio je da se jedan deo radnika odlučio da štarjkom glađu skrenu pažnju državnih organa i javnosti na svoje i na društvene probleme, nastale tokom tranzicije i privatizacije.

- Njih 12 je počelo štrak glađu jer se ni jedan problem na koji smo ukazali još u aprilu ne rešava ni od strane drzavnih, ni lokalnih organa - rekao je Hrnjaz.

Nezadovoljni radnici su prethodno danas protestovali u centru grada, potisivali peticiju i svoje zahteve obrazložili pred odbornicima na redovnoj sednici Gradske Skupštine.

Uz protivljenje najvljenim izmenama zakona o radu, o štrajku i o penzijsko-invaliskom osiguranju, NSJS zaheva od nadležnih državni organa da utvrde odgovrnost za oko 50 neuspelih privatizacija, u kojima je u Zrenjaninu, po oceni Hrnjaza, bez posla ostalo 30.000 radnika, a ne samo za 24 u Srbiji, od kojih su iz Zrenjanina "Jugoremedija" i "Šinvoz".

Hrnjaz kaže da sa NSJS protest organizuje i uduženje nezaposlenih koje uglavnom čine kojimuškarci i žene sa višegodišnjim radnim stažom i sa pravosnažnim presudama da im firme duguju od 500 000 dinara do nekoliko miliona dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još