Zašto mališani lažu ?

1. Ne žele da budu kažnjena

Jedan od najčešćih razloga zbog koga vas deca lažu je činjenica da ne žele da budu kažnjena zbog svojih postupaka i greški. Ako su dobili lošu ocenu ili su uradili nešto za šta znaju da vas je u prošlosti mnogo iznerviralo i zbog čega ste ih kaznili, u većini slučajeva će pokušati da sakriju istinu kako bi izbegli posledice.

2. Žele da vam udovolje

Možda će vas to začuditi, ali većina dece laže kako bi udovoljila porodici i izbegla razočaranje. Zato mogu doći u iskušenje da lažu o rezultatima u školi ili drugim dostignućima jer misle da zbog toga roditelji mogu biti ponosni. Ako je to razlog zbog koga vas deca lažu možda bi trebalo da razmislite o pritisku kome ih izlažete i zapitate se da niste možda previše zahtevni i da li su vam očekivanja previsoka.

3. Žele da vam privuku pažnju

Jedna od stvari koju je većina istraživanja pokazala je ta da deca lažu kako bi privukla pažnju roditelja. Ona to rade jer misle da u suprotnom roditelji ne bi znali da postoje. Dakle, potrudite se da posvetite vreme deci i da ih pohvalite svaki put kada to zasluže.

4. Žele da izvuku neku korist

Verovatno je svako bar jednom u životu nešto slagao kako bi izvukao neku korist iz toga. Zato treba da razumete zašto i deca ponekada lažu. Da biste to izbegli, razmislite o sistemu nagrađivanja deteta kako ne bi lagalo kada nešto želi, već treba nešto lepo da uradi i za to da bude nagrađeno.

5. Ne žele da preuzmu odgovornost za svoje postupke

To i nije veliko iznenađenje jer su to ipak samo deca. Međutim, treba da naučite dete da svaka greška ima svoje posledice i da njihovi postupci utiču i na druge ljude, a ne samo na njih same. Nemojte im dozvoliti da lažu, a da neko drugi preuzme odgovornost za to. Treba da nauče da budu odgovorni.

6. Imaju nisko samopoštovanje

Jedan od najčešće prepoznatljivih razloga zašto deca lažu roditelje je taj jer imaju nisko samopoštovanje. Osetljivija deca možda misle da ne rade stvari dovoljno dobro jer su njihovi roditelji uvek zabrinuti i nervozni. Ukoliko primetite da se vaše dete oseća kao da nije dostojno vaše ljubavi i da misli da nije dovoljno dobro, pokažite mu da nije u pravu i pružite mu ljubav i podršku.

7. Prisvili su ovu naviku od druge dece

Deca dosta toga uče tako što imitiraju ponašanje druge dece. Zato treba da obratite pažnju sa kim se vaše dete druži i da mu stavite do znanja da laganjem ništa neće postići.

Izvor: B92

Pogledajte još