Za hranu nam treba 66.000 dinara

To je za oko 6.000 dinara više nego prošle godine, pišu Novosti.

Iako najviše izdvajamo za hranu i piće, ove godine smo i te troškove smanjili. Kupovna moć građana je, prema poslednjim podacima, u avgustu ove godine, uprkos povećanju zarada u tom periodu, opala.

Ni to što su plate u Srbiji u tom periodu bile za 1,3 odsto veće nije uticalo na rast standarda. Naprotiv, kupovna moć je zahvaljujući poskupljenjima bezmalo svih proizvoda i usluga, a posebno industrijsko-prehrambenih, doživela pad.

"Prosečna plata od oko 44.000 dinara bila je dovoljna samo za pokriće minimalne korpe (podrazumeva samo osnovne namirnice), ali ne i prosečne potrošačke korpe. Za podmirivanje troškova prosečne korpe trebalo je bezmalo plata i po ili 1,46 zarada", ističu u Ministarstvu trgovine.

Da se "topi“ kupovna moć, pokazuje i korpa, koja je lane vredela oko 59.000 dinara, dok je ove godine za osnovne namirnice i plaćanje mesečnih računa potrebno za mnoge nedostižnih 65.299 dinara.

Kako opada standard stanovništva, srazmerno opadaju i zahtevi potrošača, pa se opredeljuju za kupovinu jeftinijih proizvoda i trude se da nabave istu količinu neophodnih namirnica. To znači da se odlučuju za proizvode lošijeg kvaliteta, odnosno da umesto dimljene pečenice kupuju jeftinije mesne prerađevine - salame i kobasice. Stoga su svakodnevne akcije i popusti u trgovinama, jer je promet desetkovan.

"Prosečna zarada u Srbiji pre godinu dana i sada ima sasvim različitu kupovnu moć. Zarade ne mogu da prate trend cena, jer na njihovo kretanje utiču različiti faktori, koji uslovljavaju pad ili rast standarda. Na cene hrane utiču troškovi poljoprivredne proizvodnje i naravno ponuda i tražnja",
smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Srbije.

Kupovinu namirnica u poslednje vreme sve više svodimo na komad, gram i mililitar - tek toliko da imamo da preživimo. Sve ostalo čini nam se da je luksuz.

Izvor: b92

Pogledajte još