U septembru najviše smo izvozili automobile, a uvozili delove za motorna vozila

Delovi i pribor za motorna vozila sa 176 miliona bili su prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na izvoznoj listi slede setovi provodnika za avione, vozila i brodove sa 41 milion dolara, električnu energiju smo izvezli za 29 miliona dolara, koliko otpada i na izvoz pšenice.

Gume za automobile izvezli smo za 27 miliona dolara, izvoz hula hop čarapa iznosio je 22 miliona, a izvoz delova za rotacione električne mašine bio je 21 milion. Poslednje mesto na izvoznoj listi pripada izvozu toplo valjanih proizvoda od gvožđa i nelegiranog čelika u koturovima sa 19 miliona dolara.

Na drugom mestu uvozne liste je sirova nafta sa vrednošću od 125 miliona dolara, a na trećem mestu su lekovi za maloprodaju sa 47 miliona dolara.

Na uvoz prirodnog gasa potrošeno je 38 miliona dolara, gasna ulja smo uvezli za 33 miliona, na uvoz mobilnih telefona potrošeno je 24 miliona, a dizel automobile više od 1.500, ali ispod 2.500 kubika smo uvezli za 19 miliona dolara.

Uvoz kutija, sanduka i gajbi od plastike bio je 17 miliona dolara, koliko iznosi i uvoz delova za rotacione električne mašine, dok poslednje mesto pripada uvozu ulja za podmazivanje sa 15 miliona dolara.

B92

Pogledajte još