Šabac: Vraćaju smenjenu direktorku bolnice nakon samo dve nedelje

Dr Zora Nikolić podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika UO ove zdravstvene ustanove Zorana Bortića (SPS) i četiri člana ovog upravljačkog tela, zbog, kako je navela, zloupotreba službenog položaja.

Dr Nikolić je navela da je na ovaj potez prinuđena zbog neistina koje je o njoj izneo u javnost Zoran Bortić, ali i zbog neregularne sednice UO na kojoj je inicirana njena smena.

- Sednica Upravnog odbora, na kojoj je bez mog prisustva, što je suprotno zakonu, doneta odluka o mom razrešenju, održana je mimo Statuta i Poslovnika o radu. Teške optužbe o kršenju Zakona o javnim nabavkama, neplanskom zapošljavanju i kriminalu nisu potkrepljene nijednim dokazom. Osim krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu, ove nedelje podneću i tužbu Upravnom sudu na rešenje Ministarstva zdravlja, kao i tužbu protiv Zorana Bortića za klevetu - objašnjava dr Nikolić.

U međuvremenu promenjena su četiri člana UO Opšte bolnice. Brzinska sednica ovog upravljačkog tela održana je u utorak na kojoj nije prisustvovao predsednik UO, iako je, kako kaže njegov zamenik, uredno pozvan.

- Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije smenjen je dosadašnji Upravni odbor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac. Novoimenovani UO održao je sednicu na kojoj je zaključeno da ranija odluka o razrešenju direktora nije doneta u skladu sa zakonom. Upravni odbor će pokrenuti inicijativu kod nadležnih da se ova odluka stavi van snage, da se utvrde činjenice i smeni sadašnji vršilac dužnosti direktora bolnice dr Ljiljana Stanimirović - navodi u svom obraćanju Dejan Lazić, zamenik predsednika UO.

On iznosi i podatak da je neposredno pred održavanje sednice UO, poverenik SNS za Šabac, dr Aleksandar Peranović dobio otkaz u šabačkoj Bolnici u kojoj je radio na određeno vreme s tim što mu ugovor od šest meseci nije istekao.

- U pitanju su političke odluke i s tim treba da bude upoznata javnost. Dr Ljiljana Stanimirović nije nestranačka ličnost, kako je to predstavljeno, već član SPS-a kako mi je sama rekla. Pola sata pre sednice UO dr Aleksandar Peranović je dobio otkaz u bolnici u kojoj je bio zaposlen na određeno vreme. On je poverenik SNS -a u Šapcu i jasno je da je ova odluka politička. Drugo, dr Stanimirović je odbila da mi dostavi rešenje Ministarstva zdravlja o imenovanju novih članova UO, tek na moje i insistiranje Ministarstva to je učinila. Već 23. oktobra potpisano je rešenje, a mi smo ga dobili pre tri dana - tvrdi Dejan Lazić.

izvor: Blic

Pogledajte još