Ištvan Pastor: Srbija nije normalna država

Pastor je prisustvovao komemoraciji kod spomen kompleksa nevinim žrtvama s kraja Drugog svetskog rata na Senćanskom groblju u Subotici, koja je na katolički praznik "Dan mrtvih" održana i pored činjenice da je pre dve nedelje ukraden 300 kilograma težak bronzani spomenik "Ptica slomljenih krila".

Komentarišući tu činjenicu, Pastor je rekao da se "komemoracija ne dešava zbog spomenika, nego je spomenik neka vrsta mementa" i da je njegov nestanak dokaz "da smo daleko od toga da možemo da kažemo da je Srbija normalna država".

"Srbija nije normalna država zbog toga što se neki usuđuju da kradu nadgrobni spomenik. Srbija nije normalna država jer se za dve nedelje nije moglo otkriti ko je (ukrao spomenik). Srbija nije normalna država zbog toga što skoro ni dve nedelje nisu bile dovoljne da se Vlada energično pozicionira u odnosu na ovaj događaj", smatra Pastor.

On je dodao da se "normalan tok stvari ne može prekinuti", koji po njegovom mišljenju predstavlja odavanje pošte mrtvima, posebno nevinima, i da se "zatvaraju listovi prošlosti, da bi se mogli otvoriti listovi sadašnjosti i budućnosti".

Predsednik Gradskog odbora SVM u Subotici Jene Maglai rekao je novinarima da bi situaciju koja je nastala nakon nestanka spomenika "uveliko relaksirala činjenica da su počinioci ovog teškog krivičnog dela pronađeni".

"Na žalost, to je slika i prilika čitavog našeg društva i naše zajednice, da jednostavno policija nije u stanju da se izbori sa jednim ovakvim slučajem. Očigledno da su ovde kriminalci bolje organizovani nego naša policija i naši državni organi", rekao je Maglai.

Postolje na kojem se nalazio spomenik
On se nada da će se to promeniti, a u suprotnom "naša zajednica nema perspektivu".

Predsednica Skupštine grada Subotica Maria Kern Šolja ocenila je da je ukradeni spomenik simbol ovog kompleksa.

"Danas smo još više ogorčeni, zato što smatramo da je to samo obična krađa - verovatno bi se našao počinilac. Tako da smo još tužniji, i mislim da nam je ova godina još teža, a radićemo na tome da taj simbol vratimo nazad. Mada to neće umanjiti bol onih čiji su rođaci ovde sahranjeni", rekla je Kern-Šolja.

Na Dan mrtvih, kod kompleksa "Ptica slomljenih krila" u Subotici, još od 1990. godine se održavaju komemoracije i polažu venci u čast 852 civila mađarske, srpske, hrvatske, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine bez ikakve osude.

Osim na spomeniku "Ptica slomljenih krila", komemoracija je održana i u Bajmoku, kod spomen kompleksa podignutog u znak sećanja na 2. novembar 1944. godine, kada su partizanske jedinice pod upravom OZNE streljale 150 Mađara, 76 Nemaca i sedam Hrvata i Bunjevaca.

Polaganju venaca prisustvovala je i potpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić, a komemoraciji su prisustvovali i počast odali potomci, građani, pripadnici verskih, nacionalnih, političkih i drugih organizacija.

I prošlogodišnja komemoracija žrtvama bila je u žiži subotičke javnosti, tada zbog protesta udruženja "Ravnica Srpska", koja smatra da neka od imena na spomeniku nevinima predstavljaju ljude koji su činili zločine.

Godinu dana kasnije, prema odluci gradskog Odbora za komemoraciju, ime jednog od njih, Ištvana Lodrija, na tabli je bilo prekriveno crnom trakom.

izvor: Blic

Pogledajte još