Zatvori CIA: Doktori učestvovali u zlostavljanju zatvorenika

"Ministarstvo odbrane i CIA zahtevali su od medicinskog osoblja da učestvuje u prikupljanju bezbednosnih informacija na način koji je naneo ozbiljne povrede zatvorenicima u američkim zatvorima", navodi se u izveštaju Insitituta za medicinu iz Njujorka, zasnovanog na dvogodišnjem istraživanju.

Lekari su učestvovali u "torturi i okrutnom, nehumanom i ponižavajućem tretmanu nad zatvorenicima", kaže se u izveštaju.

"Jasno je da je u ime nacionalne bezbednosti, vojska zanemarila Hipokratovu zakletvu, a da su lekari, pretvoreni u agente vojske, izveli postupke koji su u suprotnosti sa medicinskom etikom i praksom", kaže jedan od autora studije, profesor medicine u penziji sa Univerziteta Kolumbija Džerald Tompson.

U izveštaju se, takođe, traži od Komiteta za bezbednost američkog Senata da sprovede temeljnu istragu o ponašanju lekara u zatvorima, prenosi AFP.

Autori studije traže od Pentagona i CIA da poštuju standarde koje omogućavaju medicinskom osoblju da budu dosledni svojim etičkim principima kako bi mogli da pruže pomoć zatvorenicima.

I Pentagon i CIA odbacili su zaključke navedene u izveštaju Instituta.

"Izveštaj sadrži netačne informacije i pogrešne zaključke", izjavio je šef odeljenja za odnose sa javnošću CIA Din Bojd.

On podseća i da je američki predsednik Barak Obama po stupanju na dužnost 2009. zabranio Program izručenja, pritvaranja i ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Izvor: Novosti

Pogledajte još